Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «γενοκτονία» στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο για πρώτη φορά προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

«Ο προϋπολογισμός της οικογένειάς σας, η ικανότητά σας να γεμίζετε το ντεπόζιτό σας… τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν ένας δικτάτορας κηρύξει πόλεμο και διαπράξει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβαγια την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή των Αμερικανών για το κύμα ακρίβειας που προκάλεσαν οι κυρώσεις στην Ρωσία, βρίζει επί καθημερινής βάσης τον Πούτιν και τους Ρώσους.

Μάλιστα ο Aμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτόν τον όρο για να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος έπειτα από ομιλία του για την αμερικανική οικονομία στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς να το αποφασίσουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» ότι διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.