Διάφορες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να επηρεαστούν με την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, έπειτα από την θριαμβευτική νίκη του στις προεδρικές εκλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα το «άδοξο» τέλος στη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια από τις πιο περίπλοκες αλλά και σημαντικές πτυχές αυτής της εξωτερικής πολιτικής είναι και οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα το πως θα διαμορφωθεί η σχέση Μπάιντεν-Ερντογάν, με Τούρκους αναλυτές να εκτιμούν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις από έναν «διαφορετικό» Αμερικανό Πρόεδρο.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ahval, ο Τούρκος αναλυτής Αϊκάν Ερντεμίρ εκτιμά πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα χαράξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του, με στόχο να επτύχει εκεί όπου ο Τραμπ απέτυχε.

Οι κυρώσεις στην Τουρκία υπό προεδρία Μπάιντεν

Αυτό σημαίνει πως, είναι πιο πιθανό ο Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και να επιδιώξει μια «διπλωματία των κανονιοφόρων» στην ελληνοτουρκική ρήξη αναφορικά με το Κυπριακό και τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να επιβάλλει κυρώσεις και για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που είναι η «πολιτική» της Άγκυρας να φυλακίζει υπηκόους τρίτων κρατών, με στόχο να αποκτήσει ανταλλάγματα από τους Δυτικούς «συμμάχους» της.

Ακόμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι «φιλοκουρδικές» θέσεις και απόψεις του Μπάιντεν, κάτι που είναι αρκετά πιθανό να επηρεάσει και τη στάση του στις επεμβάσεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, πλέον υπό το πρίσμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο Τούρκος αναλυτής αναφέρει ότι, πρέπει να αναγνωρίσει και να κατανοήσει ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει μια διαφορετική κατάσταση στο Λευκό Οίκο αφενός και αφετέρου το ότι ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να του «χαριστεί» όπως έκανε ο Τραμπ, λόγω και των στενών επαφών που διατηρούν.