Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Μαξίμου για να εξασφαλίσει εγκαίρως μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Kontranews.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε μια αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα και γι΄ αυτό έχει ενεργοποιήσει όλα τα λόμπι στην Ουάσινγκτον για να μπορέσει να είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συναντηθούν με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεποτάζ το Μαξίμου έχει ενεργοποιήσει παράγοντες του ελληνικού λόμπι αλλά και κορυφαία στελέχη αμερικανικών ομίλων που έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στα ισχυρά λόμπι που έχουν ενεργοποιηθεί περιλαμβάνεται και αμερικανικό εξοπλιστικό μεγαθήριο, το οποίο έχει πάντα υψηλές διασυνδέσεις με παράγοντες του Λευκού Οίκου.

Ο αγώνας δρόμου για μια έγκαιρη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον συνιστά μια κίνηση στρατηγικής σημασίας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται μετέωρος γιατί έχασε τη στήριξη που είχε από τον φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να διαμορφώσει προνομιακές σχέσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Άλλωστε η ατζέντα με την οποία θα πάει στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας και για τα συμφέροντα της Αμερικής.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και να διευρύνει τις συμφωνίες για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα.

Η επέκταση της βάσης της Σούδας για να μπορεί να φιλοξενεί αεροπλανοφόρα, το λιμάνι της Καβάλας, τα εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικά η προμήθεια νέων φρεγατών και μαχητικών F-35, η συνεργασία στα ναυπηγεία περιλαμβάνονται στην ατζέντα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ισχυρή συμμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, που αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός βιάζεται για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να προχωρήσει σε στρατηγικής σημασίας συμφωνίες, πριν οι Τούρκοι αποκτήσουν πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπινγκ και επικοινωνίας στην Ουάσινγκτον και έχει συνάψει συμβόλαια που αγγίζουν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στον Ερντογάν και το νέο σύστημα εξουσίας.

Γι΄ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα προνομιακό επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ και να κρατήσει την Τουρκία μακριά από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον.