Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ωστόσο τον «φωτογράφισε» περιγράφοντας τα κριτήρια με τα οποία θα καταλήξει στην τελική του απόφαση.

«Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κράτησε «κλειστά χαρτιά» και κληθείς να σχολιάσει αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα.

«Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και την ελληνική κοινωνία. Το κατάλληλο πρόσωπο ενδιαφέρει», τόνισε.