Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φαίνεται να ξεπερνά τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ψήφους σε ενδεχόμενο διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί, αν υποψήφιοι σε πιθανό δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών σήμερα ήταν μόνο ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ποσοστό δημοφιλίας του οποίου είναι συνήθως χαμηλό, φαίνεται να ξεπερνά κατά 1.5 μονάδα σε ψήφους τον Τούρκο πρόεδρο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43.1%

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 44.8%

Αναποφάσιστοι: 12.1%

Το ΣτΕ ζητά από τον Ερντογάν εξηγήσεις για την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία εξαιτίας φυλετικών διακρίσεων.

Το τουρκικό δικαστήριο προέβη στην κίνηση αυτή μετά από νομικές προσφυγές που έχει δεχτεί για αναστολή και ακύρωση της απόφασης αποχώρησης, ζητώντας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερασπιστεί την απόφαση τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τη διαδικασία.

Ανάμεσα σε εκείνους που άσκησαν προσφυγή ήταν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικηγορικοί σύλλογοι και γυναικείες οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει τη νομική δικαιοδοσία να λάβει μία τέτοια απόφαση μέσω προεδρικού διατάγματος, διότι το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη σύμβαση.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση προκάλεσε έντονη κριτική από τις χώρες της Δύσης και διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Η Τουρκία ήταν από τους πρώτους υπογράφοντες το έγγραφο-ορόσημο που συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2011.