Οι πολίτες ενδέχεται να έχουν κουραστεί από τον κορονοϊό, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, τόνισε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμρπεγέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

“Μπορεί εμείς να έχουμε κουραστεί από την covid-19, αλλά αυτή δεν έχει κουραστεί με εμάς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται, αλλά ο ιός δεν έχει αλλάξει σημαντικά ούτε οι τρόποι περιορισμού του”, πρόσθεσε ο Τέντρος μιλώντας στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι.

Ρωσία: Αριθμός ρεκόρ 439 νέων θανάτων, 21.608 νέα κρούσματα

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ 439 νέων θανάτων που συνδέονται με την covid-19, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών από την νόσο σε 32.032.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης 21.608 νέα κρούσματα κορονοϊού που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 5.997 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.858.568.

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ: Στα όριά του το σύστημα υγείας

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να σπάνε αρνητικά ρεκόρ χθες Τετάρτη, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στα βορειοανατολικά, προσθέτοντας πίεση στο σύστημα υγείας που ήδη καταρρέει στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων covid-19 έφτασε χθες τις 142.279, καταγράφοντας ρεκόρ για δεύτερη συνεχή ημέρα και παραμένοντας πάνω από τις 100.000 για όγδοη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Περισσότεροι από 65.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Covid Tracking Project, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Εξάλλου χθες άλλοι 1.464 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από covid-19.

Το 2ο κύμα σαρώνει τις χώρες της ΕΕ

Κύπρος
Η Κύπρος ανακοίνωσε τοπικά lockdowns σε Λεμεσό και Πάφο. Τα τοπικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από και προς τις πόλεις αυτές και μια νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σουηδία
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόβεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ σε εθνικό επίπεδο μετά τις 22:00 σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από τις 20 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Η Σουηδία γνώρισε ρεκόρ αριθμό νέων μολύνσεων από κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και τους θαλάμους εντατικής θεραπείας.

Ισπανία
Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε σε πάνω από 40.000, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό των νέων κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Περαιτέρω 349 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 40.105 στην Ισπανία -την τέταρτη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Ισπανία θα απαιτεί αρνητικό τεστ Covid-19 για όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες με υψηλό κίνδυνο για κορωνοϊό από τις 23 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR εντός των προηγούμενων 72 ωρών για να τους δοθεί άδεια εισόδου.

Ιταλία
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, και ενώ η χώρα έχει τεθεί σε lockdown.

Σλοβακία
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το υπόλοιπο του έτους, ώστε να καταπολεμήσει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Γαλλία
Η Γαλλία είναι πλέον η χειρότερα πληττόμενη χώρα από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Η χώρα ανέφερε 35.879 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.865.538 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα βρίσκεται σχεδόν δύο εβδομάδες υπό νέο lockdown. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι αναζητούν βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τα γηροκομεία στη Γαλλία.

Γερμανία
Η Γερμανία κατέγραψε 21.866 νέα κρούσματα σε 24 ώρες και 215 θανάτους. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι αναμένει πως οι περιορισμοί θα συνεχιστούν όλο τον χειμώνα και ότι δεν αναμένει πως η ζωή θα επανέλθει στο φυσιολογικό τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ακόμη κι αν πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων. «Δεν βλέπω συγκεντρώσεις με περισσότερα από 10 ή 15 άτομα να επιτρέπονται αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο RBB.