Να σβήσει τη φωτιά που άναψε ο ίδιος προσπαθεί ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, μετά τον χαμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για την εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο Ζόραν Ζάεφ -συνειδητοποιώντας, μάλλον, το λάθος που έκανε όταν δημοσίως αποκάλεσε τη χώρα του ως… σκέτη «Μακεδονία», στον αγώνα του EURO 2020 με την Ολλανδία– επιχειρεί τώρα να απαλύνει τις εντυπώσεις και να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, μιλώντας στο 1ο Διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με θέμα «Μία νέα εποχή: Θέτοντας τα θεμέλεια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία», σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ερωτηθείς σχετικά, επιχείρησε να διαχωρίσει τους «Μακεδόνες» ποδοσφαιριστές -έναν όρο που προβλέπεται για την περιγραφή της εθνικότητάς τους στην συμφωνία των Πρεσπών- από την εκπροσώπηση της χώρας του, την οποία ανέφερε ως «Βόρεια Μακεδονία».

«Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο EURO, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε αρχικά ο Ζόραν Ζάεφ και στη συνέχεια τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί λόγο αναβολής της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει δείξει πρακτικά με τη στάση της στα ευρωπαϊκά συμβούλια υπουργών», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.