Αποφασισμένος να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, πλην Ελλάδας και Κύπρου, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αρχή έγινε με την Αίγυπτο, παρά τα προβλήματα, και θα συνεχιστεί με το Ισραήλ όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό πως ήδη υπάρχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ και Ναφτάλι Μπένετ αντίστοιχα, τονίζοντας πως μπορούν πλέον να υλοποιηθούν παλαιότερες συζητήσεις των δύο χωρών, για μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος, για την πραγματοποίηση μίας επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ στην Τουρκία, το επόμενο διάστημα.

«Στο παρελθόν όταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ήταν ο κ. Μπεράτ, γινόταν συνομιλίες με το Ισραήλ και σε αυτές τις συνομιλίες με το Ισραήλ, είχε συμφωνηθεί το αέριο που θα έβγαινε από εκεί να πάει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και τώρα. Υπάρχουν ξέρετε οι συνομιλίες που γίνονται τώρα με τον πρόεδρο κύριο Χέρτζοκ. Μπορεί να υπάρξει μια επίσκεψη του κυρίου Χέρτζοκ στην Τουρκία. Στο μεταξύ υπάρχουν και κάποιες θετικές προσεγγίσεις του πρωθυπουργού κυρίου Μπένετ» δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Από το 2010, και το επεισόδιο με το πλοίο Mavi Marmara που κινούνταν προς τη Λωρίδα της Γαζας, οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, έφτασαν στο ναδίρ, οδηγώντας στην ανάκληση των διπλωματικών απεσταλμένων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων της με τους Ισραηλινούς, προωθώντας τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή. Η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, εντείνει τις τουρκικές προσπάθειες.

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν, επεσήμανε πως στόχος της Τουρκίας είναι να υπάρξει προσέγγιση με το Ισραήλ στη λογική του … «καζάν-καζάν», δηλαδή «win-win» όπως συχνά επαναλαμβάνει, παραβλέποντας ενίοτε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. «Στόχος είναι με τις θετικές προσεγγίσεις να καταλήξουμε κάπου. Δηλαδή με στήριξη αυτών των θετικών προσεγγίσεων και στην λογική του καζάν-καζάν, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Και για την ειρήνη κάνουμε τα απαραίτητα, αν το πετρέλαιο είναι όχημα ειρήνης, το χρησιμοποιούμε και αυτό. Αλλά αν είναι να μην αποτελεί όχημα ειρήνης, τότε φυσικά η απόφαση ανήκει σε κάθε μία από τις χώρες» δήλωσε.

Αν και εμφανίστηκε ως «ειρηνοποιός», ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως τα σεισμογραφικα και γεωτρητικά σκάφη που προμηθεύτηκε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η χώρα του «δεν αγόρασε μάταια» τα πλοία αυτά. «Αυτή την στιγμή διαθέτουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο σεισμικών ερευνών και όλα αυτά, θα κάνουν όλες τις εργασίες σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο. Και μαζί με αυτές τις εργασίες, πρώτα ο Αλλάχ, θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε δυνατότητες για το έθνος και την περιοχή Διεξάγουμε εργασίες στην Μαύρη θάλασσα, ενώ και στην Μεσόγειο, εμείς με αυτόν τον εξοπλισμό μας θα τις κάνουμε» δήλωσε, απαντώντας έμμεσα στη γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από τη κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum, έχει μείνει, παρά τις τουρκικές απειλές.