Ο Ερντογάν δηλώνει σε συνέντευξη του ότι “δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κύπρος Γάζα” και ανακοινώνει ότι 20 Ιουλίου θα΄ ναι στα κατεχόμενα, προαναγγέλοντας ίσως ένα “θερμό καλοκαίρι”.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος άρχισε να ανεβάζει τους τόνους σ΄ ένα άλλο θέμα: το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Παλαιστινιακή Αρχή όμοιας μ΄ αυτή που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη!

Η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με την Παλαιστίνη, παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε με τη Λιβύη για να ενισχύσει τους Παλαιστίνιους και να δώσει κίνητρο σε άλλες χώρες να υπογράψουν συμφωνίες μαζί τους, υποστηρίζει ο “εμπνευστής” της Γαλάζιας Πατρίδας Cihat Yaycı, απόστρατος ναύαρχος του τουρκικού ναυτικού και επικεφαλής του Κέντρου Θαλάσσιων και Στρατηγικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir.

«Υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία, ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους στη θάλασσα», δήλωσε ο Yaycı.
Συνέχισε σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα επέτρεπε επίσης στην Τουρκία να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, καταστρέφοντας τα σχέδια Ελλάδας και Κύπρου.

Σημειώνοντας ότι οι περισσότερες χώρες δεν θα αντιταχθούν σε μια τέτοια συμφωνία, ο απόστρατος ναύαρχος υποστηρίζει ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει προς όφελος πολλών χωρών της περιοχής, με εξαίρεση δύο: την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να αντιδράσει , διότι η συμφωνία δεν παρεμβαίνει στη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίζει στη συμφωνία με την ελληνοκυπριακή διοίκηση», δήλωσε ο Yayci, προσθέτοντας ότι, αντιθέτως, η συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης θα δώσει στην Αίγυπτο περισσότερη δικαιοδοσία στην περιοχή που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι.