Η τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, όπως και κάθε ΦΟΔΣΑ, καθορίζεται από τις υποχρεώσεις που έχει. Βέβαια στον ΕΔΣΝΑ όταν αναφερόμαστε σε «υποχρεώσεις», είναι πλέον ξεκάθαρο πως αυτή η λέξη μεταφράζεται στις υπεργολαβικές σχέσεις που έχει με τον ένα και μοναδικό υπεργολάβο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια του μισού πληθυσμού της Ελλάδας στην Αττική. Ο λόγος για τον γνωστό ΗΛΕΚΤΩΡ, της θυγατρικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπου του 2020 φαίνεται να ήταν η τιμητική του στην Αττική, έχοντας ήδη αναλάβει:

– Απευθείας ανάθεση για λόγους κατεπείγοντος της λειτουργίας του εργοστασίου ανακύκλωσης ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων, προϋπολογισμού περί τα 10 εκ. €

– Απευθείας ανάθεση για λόγους κατεπείγοντος μιας επέκτασης του ΧΥΤΑ στη Φυλή, ύψους 5,3 εκ. ευρώ.

– Επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με πάνω από 4 εκ. κυβικά μέτρα χωρητικότητα, προϋπολογισμού περί τα 27 εκ. ευρώ.

Επίσης είναι ο «επικρατέστερος» ανάδοχος στον πολυδιαφημισμένο διαγωνισμό αναβάθμισης του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων με τον πιασάρικο τίτλο «Πράσινο Εργοστάσιο», προϋπολογισμού παρακαλώ περί τα 105 εκ. €. Και γιατί επικρατέστερος; Μα μεταξύ δύο παίζεται το παιχνίδι, αλλά ό ένας, δηλαδή η ΗΛΕΚΤΩΡ, λειτουργεί το έργο από το 2010, όπως επίσης και όλα τα άλλα έργα του ΕΔΣΝΑ, οπότε μάλλον το αποτέλεσμα μπορεί να το μαντέψει κανείς εύκολα. Αλλά ακόμα και αν το αποτέλεσμα πάει να χαθεί, τότε πολύ απλά θα δούμε το έργο να ακυρώνεται, όπως έγινε το 2018 σε παρόμοιο διαγωνισμό λειτουργίας του ΕΜΑΚ, όταν φάνηκε ότι υπήρχε ανταγωνισμός και ο ΗΛΕΚΤΩΡ έχανε το παιχνίδι, και θα πάμε πάλι από την αρχή με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Όπως καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, με τόσα έξοδα που έχει φορτωθεί ο ΕΔΣΝΑ (περίπου 150 εκ. ευρώ) πρέπει να μαζέψει λεφτάκια για να πληρώνει τα «λειτουργικά κόστη» της ΗΛΕΚΤΩΡ και κατ’ επέκταση του ίδιου του ΑΚΤΩΡA, ο οποίος όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα διοικητικών ανακατατάξεων και αλλαγών μετόχων αυτή την περίοδο και μάχεται να παρουσιάσει ανεκτέλεστο και κερδοφορία.

Συνεπώς δεν είναι τυχαίο που ο ΕΔΣΝΑ το 2020 επέλεξε να χρεώσει τους Δήμους με τους μέγιστους συντελεστές χρέωσης για της υπηρεσίες διαχείρισης βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων, ενώ αύξησε την τιμολογιακή του πολιτική για το 2021.