Έχει σηκώσει τους τόνους για τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μπροστά στην ατολμία της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στα βήματα που είναι αναγκαίο πλέον να γίνουν προκειμένου να εμποδιστούν πριν να είναι αργά τα σχέδια της Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας ζητάει λοιπόν τη χρησιμοποίηση ακόμα και του όπλου του Βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν επεκτείνουν τις κυρώσεις σε βάρος εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Παράλληλα τονίζει πως αντίστοιχη συμπεριφορά πρέπει να υπάρξει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ο EastMed όπως έχει σχεδιαστεί, με την “επανασύγκληση” του σχήματος “3+1” (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + Ηνωμένες Πολιτείες). “Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι η χώρα διαθέτει με όπλο της υπογραφής της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει γνωστοποιήσει τη θέση του ήδη στον αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ. Διότι είναι ο Ντ. Τράμπ (άρα οι ΗΠΑ) που αθετεί την συμφωνία για τον East Med. Και είναι αυτή η αιτία που ο Ερντογάν ορμά να «καταλάβει» την μισή Μεσόγειο.