Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συγκαλεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες μετά τις προτάσεις που κατέθεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του για αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των εκλογών θεωρώντας ότι η κυβέρνηση είναι «και ανίκανη και επικίνδυνη» και να προκαλέσει εκ νέου τον πρωθυπουργό να τις κάνει εφόσον εμφανίζεται τόσο βέβαιος για την εκλογική του επικράτηση. Χθες άλλωστε σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι αφού ο κ. Μητσοτάκης «είναι τόσο μάγκας και νταής που μάς θεωρεί γαλοπούλες ας πάει τη χώρα στις εκλογές» ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση που έχει στη βάση του κόμματος αλλά και στην κοινωνία συνολικότερα η πρότασή του για εκλογή του προέδρου από τη βάση των μελών, καθώς τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιπες προτάσεις που θα συμπεριληφθούν στο καταστατικό υποδηλώνουν και την πρόθεσή του για άνοιγμα του κόμματος και συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης και μετασχηματισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι το μοντέλο που προτείνει να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις διαδικασίες του δεν είναι το ίδιο με εκείνο που εφήρμοσε προσφάτως το ΚΙΝΑΛ «ο οποιοσδήποτε βλέπει φως να μπαίνει, να ψηφίζει τον ηγέτη και να φεύγει». Όπως είπε επίσης χαρακτηριστικά «το να πηγαίνει ο ψηφοφόρος της ΝΔ να αποφασίζει για τον αρχηγό στο κόμμα του ΚΙΝΑΛ ή στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (εάν το επιλέγαμε) δεν είναι δημοκρατία, είναι βαναυσότητα της δημοκρατίας, είναι παραβίασή της».

Είναι γεγονός πως η πρόταση που παρουσίασε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είναι προϊόν επεξεργασίας αρκετών μηνών κι αφού ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες διάβασαν, μελέτησαν και συνέκριναν και τα καταστατικά άλλων προοδευτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Οι ανοιχτές διαδικασίες είναι κάτι που είχε υιοθετήσει και ο Κόρμπιν αλλά και ο Σάντερς στις ΗΠΑ όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απορρίπτει τις αιτιάσεις όσων υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε εάν δεν αναβάθμιζε με τον ίδιο τρόπο και τις διαδικασίες για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.