Σε κατάσταση πλήρους αποσταθεροποίησης βρίσκονται μετά την Κυριακή οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Τσίπρα προκάλεσε βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της «Ομπρέλας», της οποίας οι δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση, και σκόρπισε το στρατόπεδο των προεδρικών, που ουσιαστικά ζητούσαν μερτικό στην εσωκομματική εξουσία μετά την επικράτησή τους στο πρόσφατο συνέδριο του Απριλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αποτέλεσμα της 15ης Μαΐου, όταν 110.000 νέοι ψηφοφόροι προσήλθαν για πρώτη φορά στις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανέδειξαν πανηγυρικά πρόεδρο, έστειλε την περασμένη Κυριακή μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι μοναδικό εξουσιοδοτημένο κέντρο νομιμοποίησης στο κόμμα είναι πλέον αποκλειστικά ο ίδιος. Όποιος επιθυμεί διακριτό ρόλο στο εξής θα πρέπει να πληρώνει «διόδια» στον πρόεδρο του κόμματος. Διαφορετικά, η άλλη επιλογή είναι το περιθώριο.

Η πρόταση Τσίπρα για Σβίγκου γραμματέα (η πρώτη γυναίκα στο κόμμα) και Βασιλειάδη αναπληρωτή προκάλεσε παγωμάρα στους δύο βασικούς εσωκομματικούς πόλους. Στην Κουμουνδούρου, η μεν «Ομπρέλα» είχε διαμηνύσει δημοσίως ότι, σε περίπτωση που για τη θέση του γραμματέα προτεινόταν και πάλι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τα μέλη της θα ψήφιζαν λευκό.

«Ένα άλλο κόμμα»


Την ίδια στάση θα τηρούσε και μεγάλο μέρος των προεδρικών, το οποίο αποτιμά αρνητικά τη θητεία Τζανακόπουλου επειδή του καταλογίζει αλλοπρόσαλλη και διχαστική πολιτική. Τοποθετώντας τη Ράνια Σβίγκου γραμματέα, η οποία ήταν στο συντονιστικό όργανο της «Ομπρέλας», και τον Κώστα Βασιλειάδη -στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αλλά και θεωρούμενο alter ego του Νίκου Παππά– αναπληρωτή, ο Α. Τσίπρας έκανε πράξη την «προειδοποίησή» του πέρυσι τέτοια εποχή από τους Δελφούς, ότι «σε έναν χρόνο από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα άλλο κόμμα».

Την Κυριακή το μεσημέρι, ο Τσίπρας διερωτήθηκε: «Θα συνεχίσουμε ξανά και ξανά να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν ως ρεύματα άγονης εσωκομματικής αντιπαλότητας, και μάλιστα εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος, ακόμη και του προέδρου του κόμματος;». Η απάντηση δόθηκε και δεν άρεσε καθόλου, ούτε σε ορισμένους στην «Ομπρέλα» ούτε συμμετρικά στους προεδρικούς, που την πλήρωσαν περισσότερο αυτή τη φορά.