Το πολιτικό σύστημα είναι σε αναβρασμό. Σενάρια για πρόωρες εκλογές και για νέους κομματικούς σχηματισμούς διακινούνται και βάζουν φωτιές στους πρωταγωνιστές, που δεν δείχνουν να πατάνε γερά στα πόδια τους.

Να και ένα ακόμα σενάριο, αληθινό ή όχι θα δείξει το μέλλον, αλλά έχει πρωταγωνιστές και πολιτικούς και επιχειρηματικά συμφέροντα και ισχυρό δυνάμει χορηγό.

Εν ενεργεία είναι οι πολιτικοί και έχουν όλοι σχέσεις μεταξύ τους, αν και ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Να γράψουμε κάποια από τα ονόματα και να ξετυλίξουμε το νήμα που τους ενώνει. Εχουμε και λέμε: Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι μια σημαντική ομάδα, που περιλαμβάνει πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, αντιπροέδρους κυβερνήσεων και κομμάτων.

Ολοι οι παραπάνω πολιτικοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα κόμμα και να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, με αρκετές πιθανότητες να καταφέρουν να γίνουν σημαντικός πόλος της πολιτικής μας ζωής. Τώρα αν θα συμμετείχαν όλοι αυτοί σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό ή θα αν συμμετείχαν μόνο αυτοί από τους εν ενεργεία πολιτικούς ή θα έβρισκαν κι άλλους πρόθυμους είναι ένα ερώτημα.

Για σενάριο πρόκειται άλλωστε, που πάντως στηρίζεται σε κάποιες βάσεις. Το κοινό τους σημείο ονομάζεται Novartis. Ισχυρός χορηγός θα μπορούσε να στηρίξει μια προσπάθεια ανθρώπων οι οποίοι θα ήταν «οι κομάντο του συστήματος». Ενα πιθανό τέτοιο κόμμα ή σχήμα, το κόμμα της Novartis, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα, όπου χρειαζόταν, για να στηριχθούν πολιτικές, αλλά και πλειοψηφίες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, όπως των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν.

Το είπαμε, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση δεν «τραβάει», όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Κοτσακάς του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως ελπίδα είτε ως ευχή, φωτογράφισε κάποια κέντρα: «Θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν δύο παράπλευρα σχήματα, ένα προς το Κέντρο και ένα προς την άκρα Δεξιά. Με δεδομένο ότι οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική, φαντάζονται ότι έτσι θα διαμορφώσουν την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η περίεργη ανάρτηση Αντώναρου

Στη σεναριολογία των ημερών και μια ανάρτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου: «Πριν από 9 χρόνια τέτοιες μέρες περίπου είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση από πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρά το ότι διέθετε άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε όλη την τότε σύνθετη διαδικασία είχε μετάσχει προθύμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κάποιους άλλους τότε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το λέω έτσι… για να του το θυμίσω… επειδή ξέρω την ιστορία -με όλες τις λεπτομέρειες- από μέσα. Καλό ΣΚ εύχομαι στην κυβέρνηση».