Η Δαμασκός καταδίκασε τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο κατεχόμενο Γκολάν, χαρακτηρίζοντας την “προκλητική”, ανέφεραν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πομπέο έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

“Η επίσκεψη Πομπέο είναι μια προκλητική κίνηση που γίνεται πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ και αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας”, ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Παλαιστίνιοι και αραβικά κράτη δήλωσαν ότι η κίνηση Πομπέο θα συνδράμει στην εδραίωση του ισραηλινού ελέγχου επί αυτών των κατεχόμενων εδαφών.

Έκκληση στον ΟΗΕ

Η Δαμασκός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν την επίσκεψη, που παραβιάζει, όπως ανέφερε, διεθνή ψηφίσματα.

Νωρίτερα, ο Πομπέο επισκέφθηκε έναν αμπελώνα, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Σάαρ Μπίνγιαμιν, έναν από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, με μεγάλη στρατιωτική συνοδεία, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

“Σήμερα θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η αναγνώριση της περιοχής αυτής ως μέρος του Ισραήλ ήταν μια απόφαση που ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε (το 2019) που είναι ιστορικά σημαντική και απλώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας”, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Αντίδραση της Παλαιστίνης

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι “η επίσκεψη Πομπέο σε μια κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενεργή συνέργεια σε αυτή την κατοχή”.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πομπέο και τον Τραμπ για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.