Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, που πιστεύουν ότι περισσεύουν χρήματα στους πολίτες να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους απ’ αυτούς που επιβάλλει το κράτος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι πολίτες τού ζητούν να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ…

«Θεωρούν εύλογο να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν θέλουν να αυξηθεί ισόποσα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ακόμα και την απορία των δημοσιογράφων, που τον ρώτησαν αν υπάρχει κόσμος που ζητεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών επιπλέον συμπλήρωσε πως αυτοί που απευθύνουν το αίτημα «έχουν σπίτια και αλλού, όπου μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ», έχοντας προφανώς στο μυαλό του μόνο τους οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, και όχι εκείνους πως έχουν στην κατοχή τους ένα διαμέρισμα και προσπαθούν εν μέσω φοροκαταιγίδας να πληρώσουν και τον φόρο ακινήτων.

Φυσικά, εντύπωση προκαλεί το κάλεσμα πολιτών να φορολογηθούν περαιτέρω, όταν η συνολική φορολογία που έχει επιβληθεί στους Έλληνες φορολογουμένους τα τελευταία χρόνια είναι στα ύψη.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός δηλώνει τα παραπάνω απίστευρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δεύτερης ευκαιρίας προς τους οφειλέτες που έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους σε Εφορία, ταμεία, τράπεζες και τρίτους. Υπενθυμίζεται ότι στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη σε τουλάχιστον δύο πιστωτές και ο αριθμός των δόσεων θα τροποποιείται ανάλογα με το αν χρωστά στο Δημόσιο ή στις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπουν εξόφληση σε έως 240 δόσεις, ενώ στις τράπεζες θα αυξάνεται έως τις 420 δόσεις, μόνο στις περιπτώσεις που το δάνειο είναι ενυπόθηκο. Ωστόσο, για να λάβει ένας δανειολήπτης το ανώτατο όριο των 420 δόσεων, θα πρέπει σε 35 χρόνια από την έναρξη της ρύθμισης να έχει ηλικία κάτω των 85 ετών, ειδάλλως θα πρέπει να τοποθετήσει ως εγγυητή κάποιον νεότερο σε ηλικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, έως την περασμένη Τετάρτη σχεδόν 12.550 μοναδικά ΑΦΜ είχαν ενεργοποιήσει την αίτησή τους στον εξωδικαστικό, εκ των οποίων 6.721 ΑΦΜ έχουν οριστικοποιήσει τη δήλωση ρύθμισης οφειλών και πλέον αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές, ώστε στη συνέχεια μέσω του ειδικού αλγόριθμου να υπολογιστεί το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν για το σύνολο των χρεών τους.