Τη «φωτιά», όπως γράφει στο iediseis.gr ο Βασίλης Σκουρής, άναψε η δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια την περασμένη Δευτέρα ότι θα εισηγηθεί στην υγειονομική επιτροπή «σκληρό λοκ ντάουν στην Αττική», τασσόμενος ευθέως υπέρ της αναθεώρησης της απόφασης που είχε ληφθεί την προηγούμενη Παρασκευή να σταματά απλώς η κυκλοφορία στο Λεκανοπέδιο από τις 6 το απόγευμα κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ο υπουργός Υγείας φέρεται να τρόμαξε από την ενημέρωση που έλαβε μια ημέρα από τον Σωτήρη Τσιόδρα, που έκανε λόγο για εκατόμβη θυμάτων στο Λεκανοπέδιο εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα σκληρά μέτρα. Αρνούμενος να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, ως αρμόδιος υπουργός, με τη δημόσια δήλωσή του ότι θα εισηγηθεί σκληρά μέτρα στην Αττική, δήλωση που ΔΕΝ γνώριζε ο πρωθυπουργός, έφερε την κυβέρνηση προ τετελεσμένων, καθώς δεν μπορούσε παρά να επιλέξει ένα σκληρό λοκ ντάουν, το οποίο προσπαθούσε να αποφύγει έστω και για μερικές ημέρες.

Η παρέμβαση Κικίλια θορύβησε το Μαξίμου, καθώς φάνηκε να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού ότι ο υπουργός Υγείας διαθέτει προσωπική ατζέντα και ότι έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια στρατηγική προκειμένου να καταστεί «δελφίνος» στο κυβερνών κόμμα. Οι εκτιμήσεις αυτές, μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οδήγησαν αρχικά στο ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του με την ουσιαστική αναβάθμιση του τότε υφυπουργού του, ενώ παραλίγο να είναι και ο λόγος που θα τον άφηναν εκτός κυβέρνησης στον τελευταίο ανασχηματισμό-οι πληροφορίες επιμένουν ότι διασώθηκε κυριολεκτικά στο …παραπέντε!