Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την ατζέντα τους, στις ιστορικές συνομιλίες που αναμένεται να έχουν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σύντομα στη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, που είναι και de facto εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης έπειτα από την κατάληψη της χώρας από την ισλαμιστική οργάνωση, οι Ταλιμπάν θα θέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών τα εξής:

-Αναγνώριση της κυβέρνησής τους από τις ΗΠΑ

-Το «ξεπάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων από διάφορες τράπεζες
-Την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Sputnik, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επαφές και ότι προσδοκά σε «βελτίωση των σχέσεων» με τους άλλοτε ορκισμένους εχθρούς της ισλαμιστικής οργανώσης, τις ΗΠΑ. Αναγνώρισε δε, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα στο καθεστώς «δυσχεραίνουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη χώρα», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδιαφέρεται να συζητήσει περισσότερο σχετικά με τα «ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα», που περιλαμβάνουν τις αντιτρομοκρατικές δράσεις, την ασφαλή διέξοδο από τη χώρα για τους αμερικανούς πολίτες, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι συνομιλίες, που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, θα ξεκινήσουν στη Ντόχα στις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.