Έξι δραματικούς μήνες μετά η εστίαση θα ανοίξει και πάλι στις 3 Μαΐου.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, πιστεύουν πως είναι μία βιαστική απόφαση η οποία δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και εκτός των άλλων θέτει σε κίνδυνο το μεγάλο στοίχημα της χώρας που είναι ο τουρισμός και μαζί με αυτόν και η εστίαση.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του κλάδου των εστιατορίων εκτιμούν, ότι αφού χάνεται η περίοδος του Πάσχα που για κάποιες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγο για τόση βιασύνη. Αντίθετα οι εκπρόσωποι των καφέ είδαν την απόφαση, μάλλον με ανακούφιση.

Επιχειρηματίες αντιτείνουν ότι η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η εστίαση να επαναλειτουργήσει στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τέσσερις είναι οι βασικές ενστάσεις που βάζουν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι του κλάδου, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από την ΓΣΕΒΕΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)

Επιπλέον σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διερεύνηση, τα οποία εκτιμά ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση της εστίασης με το 7% του τζίρου του 2019, εντούτοις δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι τεχνικά αδύνατο να έχει δοθεί η ενίσχυση, ή έστω ένα μέρος αυτής έως την επομένη του Πάσχα. Οι ενημέρωση που υπάρχει πάντως είναι ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο, άγνωστο όμως πότε.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός η ημέρα ανοίγματος έρχεται μετά από 3ήμερη αργία, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, οι επιχειρήσεις να έχουν ομαλό εφοδιασμό, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους.

Η 3η ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανακοινώνεται η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν βελτιωθεί, αντίθετα βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Και η τελευταία είναι το θέμα το ωραρίου. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι ακόμη και μετά την διεύρυνση του ωραρίου στις 23:00 υπάρχει θέμα, αφού στη καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να φύγει ο πελάτης στις 22:30 από το κατάστημα.

Δεδομένου ότι θα νυχτώνει πλέον στις αρχές Μαΐου στις 21:00, είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα. Επίσης σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστό με τι κωδικό να πηγαίνει ο πελάτης για φαγητό.