Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον τους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές δεν συμβούν δραματικά α­πρόοπτα, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει διασφαλίσει τη νίκη και την πρωτιά, αλλά με σημαντικές απώλειες δυνάμεων. Ωστόσο αυτό δεν είναι το χειρότερο ενδεχόμενο.

Όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης Ζαφείρης στο paron.gr μεγαλύτερη ανησυχία των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου έχει να κάνει με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία και από εκεί ακριβώς είναι που ξεκινούν οι… εφιάλτες. Πιο συγκεκριμένα, αν, π.χ., επιτύχει ένα ποσοστό της τάξης του 30% –διόλου απίθανο με βάση την εικόνα των δημοσκοπήσεων–, τότε τα πράγματα θα πάρουν πολύ δυσμενή τροπή για την κυβερνητική παράταξη. Ναι μεν θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά θα έχει απέναντί του σχεδόν το 70% του ελληνικού λαού αλλά και των πολιτικών δυνάμεων.

Τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αυτή; Στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης να πάρει ο Αλ. Τσίπρας την εντολή ως δεύτερο κόμμα και να καταφέρει να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Νέα Δημοκρατία μείνει πέριξ του 30%, τα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25) είναι πολύ πιθανόν να μπορούν από κοινοβουλευτικής απόψεως (βουλευτικές έδρες) να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με πολιτική καταστροφή για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Το αφήγημα για δεύτερες και… τρίτες εκλογές θα καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων και η Νέα Δημοκρατία θα αποχαιρετήσει την εξουσία και τα παρελκόμενά της. Το κακό δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσει εκεί, καθώς είναι σίγουρο ότι η παράταξη θα μπει στη δίνη της εσωστρέφειας και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, εν μέσω ισχυρών αναταράξεων, θα τεθεί υπό καθεστώς αμφισβήτησης.

Με απρόβλεπτες (απροσδιόριστες) τις εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, τα έχουν εξετάσει στις κλειστές συσκέψεις και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τελευταία… έχουν χάσει τον ύπνο τους.