Την εντυπωσιακή επαναφορά της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα διαπίστωσες ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Μιλώντας στο δείπνο της βράβευσης του επενδυτή Τζον, ο Αμερικανός υπουργός μίλησε θετικά για την φιλεπενδυτική, όπως είπε, πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων. «Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του 21ου επενδυτικού φόρμου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Invest in Greece» ο Γουίλμπορ Ρος δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση βοήθησε στο να μετατραπεί η Ελλάδα από το ασχημόπαπο της Ευρώπης σε ένα όμορφο και λαμπερό κύκνο».

Ακολούθως επισήμανε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφτεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια κάποιος θα μπορούσε να είχε φανταστεί πολύ δύσκολα την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ περιέγραψε βήμα προς βήμα την ανάκαμψη της χώρας μας μέσα από μια σειρά από οικονομικούς δείκτες. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού, ο κ. Ρος ρώτησε «ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ότι οι ΗΠΑ».
Στο σημείο αυτό στάθηκε στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

«Στις αρχές Οκτωβρίου, η Standard and Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά μία βαθμίδα, από το Β+ στο ΒΒ-, με θετική προοπτική. Πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις πολιτικές της για την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας των διαδικασιών αδειοδότησης, τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον επενδυτικό βαθμό της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρος.

Αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, ο κ. Ρος, είπε ότι αυτή κινείται στο 1,8%, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Σχετικά με το επόμενος έτος, υπενθύμισε ότι ακόμα και το ΔΝΤ που έχει πιο συντηρητικές προβλέψεις εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,3%, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα καλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μάλιστα χαρακτήρισε εντυπωσιακές αυτές τις αναπτυξιακές επιδόσεις με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία κουβαλάει ακόμα το βάρος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκονται στο 3,5%. Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την ανάπτυξη, παρά την τόνωση που έχουν λάβει οι οικονομίες τους λόγω των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων.

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Γουίλμπορ Ρος είπε ότι «έχει μειωθεί από το ποσοστό ρεκόρ του 28% που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης σε 16,7% που προβλέπεται για αυτό το έτος. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στα εννέα τελευταία χρόνια. Αν και είναι ακόμη υψηλότερο από ότι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς κάθε μήνα και προβλέπεται να μειωθεί στο 15,4% μέσα στο 2020». Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που αναφέρθηκε είναι η άνοδος στις τιμές των κατοικιών, η ενίσχυση της του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών και η αύξηση των εξαγωγών.

Λέγοντας ότι έρχεται μια καλή μέρα για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της επικείμενης ψήφισης του σχεδίου «Ηρακλής» που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου όγκου των μην εξυπηρετούμενων δανείων, ο Αμερικάνος Υπουργός εκτίμησε ότι ο νόμος «θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».
Για δεύτερη φορά ο Αμερικανός Υπουργός συνέστησε προσοχή σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, για τους κινδύνους που συνοδεύουν το «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα». Δεν δίστασε μάλιστα να το παρομοιάσει με έναν Δούρειο Ίππο, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι μερικές φορές ελλοχεύει η τάση να μετατρέπονται τα λιμάνια σε κάτι αντίστοιχο μιας ναυτικής βάσης.
Παρ’ όλα όμως αυτά, αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία αμφιβολία για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας και για την προσήλωση της στην δυτική συμμαχία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν στηρίζονται απλώς στην οικονομική ωφέλεια, αλλά έχουν θεμελιωθεί στη βάση των κοινών αξιών και στις σχέσεις μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών.
Τέλος, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι επίσης ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που άλλα πιο ευημερούντα κράτη της Ε.Ε. δεν το έχουν ακολουθήσει».
Εύσημα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας απέδωσε και ο Τζον Πόλσον, πρόεδρος και portfolio manager της Paulson & Co. Ο επιτυχημένος Αμερικανός επενδυτής δήλωσε ότι αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος που σχετίζεται επιχειρηματικά με μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Όπως οι περισσότεροι ομιλητές του συνεδρίου έτσι και ο ίδιος σχολίασε τον τίτλο του φετινού φόρουμ «Η Ελλάδα επέστρεψε» ως τον πιο κατάλληλο και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον πρωθυπουργό,Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με την αλλαγή στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους χαμηλότερους φόρους, τις άμεσες ξένες επενδύσεις χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική νέα κυβέρνηση, ο κ. Πόλσον πιστεύει ακράδαντα ότι είμαστε στην αρχή μιας μακροπρόθεσμης περιόδου ανάκαμψης και ευημερίας για την Ελλάδα.
Ανεφερε ότι ήδη εχουμε δει τα θετικά αποτελέσματα της νέας κυβέρνησης στη χρηματιστηριακή αγορά, στην ακίνητη περιουσία, στον τραπεζικό τομέα και σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς της χώρας.
Πιστεύει μαλιστα πως αυτή είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας ανάκαμψης για την Ελλάδα στην οποία η ανάπτυξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα επιταχυνθεί. Θεωρεί πως η Ελλάδα τώρα ακολουθεί το δρομο της ανάκαμψης όπως έκαναν και άλλες χώρες βγαίνοντας από την κρίση. Τονισε οτι ο συνδυασμός των πολυ χαμηλών η αρνητικών επιτοκίων τραπεζικών καταθεσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρομο της ανάκαμψης σηματοδοτούν τη κατάλληλη στιγμή για οποιοδήποτε είδος επενδυσης σε μετοχές και ακίνητη περιουσία.
Ο κ. Πόλσον ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για ένα λαμπρό μέλλον στις ελληνικές επενδύσεις : «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε!».