Ο επόμενος μήνας, ανάλογα και με τον καιρό, θα είναι καθοριστικός για το ενδεχόμενο να έχουμε νέα μέτρα τύπου lockdown.

Εάν τα μέτρα της κυβέρνησης που ξεκίνησαν να ισχύουν από τη Δευτέρα, είχαν στόχο τον εμβολιασμό, τότε απέτυχαν.

Τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν και οι ουρές μεταφέρονται στα σημεία που γίνονται rapid test με 10 ευρώ.

Οι εμβολιασμοί έμειναν στάσιμοι και εάν ο στόχος ήταν η τιμωρία των ανεμβολίαστων, τότε πέτυχαν απλά να τους ταλαιπωρήσουν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, δηλαδή μόλις κρυώσει ο καιρός και από το άνοιγμα των σχολείων (κλείνει μια τάξη μόνο όταν νοσήσουν τα μισά παιδιά), και ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Το τοπικό Lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής, είναι ένα εργαλείο που σκέφτεται η κυβέρνηση και μένει να δούμε πότε και που θα χρησιμοποιηθεί.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κοινωνία αλλά και η οικονομία, δεν αντέχουν ούτε μέρα παραπάνω σκληρών μέτρων.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλήρως στην ελληνική επικράτεια και η αγωνία είναι στα ύψη καθώς χτυπάει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Η ανησυχία των ειδικών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τώρα που άνοιξαν τα σχολεία καθώς μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 3000 κρούσματα σε παιδιά ενώ μόνο χθες ήταν 387 σε ανήλικους και τα περισσότερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Το στέλεχος Δέλτα από την μια μέρα στην άλλη από τον έναν μήνα στον άλλον βλέπετε ότι ένα στα 4 κρούσματα τώρα είναι στα παιδιά εκεί που έχει πιάσει το Δέλτα» σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Να θωρακιστούν τα σχολεία για να μην υπάρξει διασπορά του ιου συνέστησε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. «Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει συνείδηση είναι ο καθαρός αέρας στις τάξεις θα έπρεπε να λειτουργούν με συσκευές καθαρισμού. Για να τελειώσουμε με τον κορονοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός» συμπλήρωσε.

Πάντως και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών, δεν έχει φύγει εντελώς από τις συζητήσεις.