Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά» βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες μεταλλάξεις, συστήνοντας αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο.

«Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την Ε.Ε.» σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που υιοθέτησαν οι «27».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να άρει και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, δηλαδή τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων, μπαρ, καφέ και την απαγόρευση της μουσικής.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, καθώς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν ότι έφτασε η ώρα για την άρση όλων των μέτρων. Μάλιστα έχουν μεταφέρει στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων το σχετικό αίτημα, προκειμένου να δώσουν οι ειδικοί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Παράλληλα ίσως υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους γάμους και τις κηδείες, εκτός από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Όπως έχει πει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις, υπό συγκεκριμένα μέτρα.

Το ζήτημα των γάμων και των βαπτίσεων είναι χωρισμένο σε δυο σκέλη: το πρώτο αφορά το θρησκευτικό κομμάτι και τα μέτρα για τους ναούς, ενώ το δεύτερο εστιάζει στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δηλαδή το γλέντι που ακολουθεί.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους περιορισμούς στον αριθμό ατόμων στις εκκλησίες για τους γάμους και τα βαφτίσια, με τα νέα μέτρα ορίζεται ανώτατο όριο στα 100 άτομα ανάλογα με το μέγεθος των ναών.

Για τις θρησκευτικές τελετές τα μέτρα είναι τα εξής:

Υποχρεωτικά διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού.

Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μιας μάσκας τύπου N95. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Ένα άτομο ανά 25 τ.μ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό

Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Για τους γάμους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ισχύουν τα εξής:

Από 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Δεν επιτρέπεται η μουσική στο γλέντι.