«Αυτό που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο εμείς στην Ελλάδα δεν το εκτιμήσαμε διότι περιμέναμε να διακοπεί η τελωνειακή ένωση». Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συμπλήρωσε ότι «αυτή η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να περάσει από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή να δώσει εντολή στον Μπορέλ να ετοιμάσει κατάλογο των κυρώσεων, οι οποίες δεν θα είναι μόνο κατά προσώπων αλλά και κατά τομέων».

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα διότι εμείς ως Ελλάδα τις κυρώσεις δεν τις θέλουμε ως αυτοσκοπό. Τις κυρώσεις τις θέλουμε για να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το πλέγμα που το Διεθνές Δίκαιο διαθέτει, δηλαδή να συζητήσει για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής της ΝΔ συνέχισε λέγοντας ότι «στη φάση αυτή, το σύνολο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αντιδράσεων έχει φέρει τον Ερντογάν σε σημείο που πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση: εάν θα συμβαδίσει με τη διεθνή κοινότητα ή θα συνεχίσει μία πολιτική αναθεωρητική, μονομερή, πολιτική των κανονιοφόρων, των πλοίων που τον φέρνει σε ευθεία αντίθεση με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα».

Η ίδια, μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πλησιάζει η ώρα αποδοχής της πραγματικότητας από τον Ερντογάν». «Θέλετε διότι οι Αμερικάνοι αποφάσισαν, θέλετε διότι η οικονομία πηγαίνει όπως πηγαίνει, θέλετε διότι ο κορωνοϊός έχει ξεφύγει, θέλετε διότι τα κόμματα στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν αρχίσει και ενδυναμώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προέρχονται από τα σπλάχνα του κόμματος του Ερντογάν… για όλους αυτούς τους λόγους μαζί, ενδεχομένως να πλησιάζει η ώρα που η Τουρκία θα αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού», εξήγησε.

«Ο Ερντογάν είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ελίσσεται ευκόλως, ένας άνθρωπος που η ψυχολογία του έχει αλλάξει πάρα πολύ μετά το πραξικόπημα. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον έχει αλλάξει σε πάρα πολλά θέματα, ένα από αυτά είναι η μεγέθυνση της ανασφάλειας την οποία νιώθει. Και άρα, το κλείσιμό του σε έναν πολύ στενό κύκλο τον οποίο μπορεί να θεωρεί ότι το εμπιστεύεται, αυτό είναι κακός σύμβουλος για τους ηγέτες. Όπως και η μεγάλη παραμονή στην εξουσία είναι πάντοτε κακός σύμβουλος», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

«Εύχομαι το 2021 να είναι ο χρόνος που θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, θα ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και ελπίζω ότι τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας θα διαβαστούν σωστά από τον κ. Ερντογάν», υπογράμμισε.