Ολοκληρώθηκε η έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας.

«Θα είναι δύσκολη νύχτα», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με την πυρκαγιά που κατακαίει στην Κορινθία και ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης.

«Τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις 12:10 τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις εκατοντάδων πολιτών», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων του στρατού».

Στην πυρκαγιά βρίσκεται το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα κάνουν ρίψεις νερού. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολοίπων. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus. Στη σημείο βρίσκεται ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, είπε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς.

Έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα. «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά, δίνουμε μάχη με δύσκολες συνθήκες». «Όλος ο μηχανισμός είναι εκεί, δίνουμε τον αγώνα μας», είπε επίσης ο υφυπουργός.

Η εικόνα του πύρινου μετώπου

Η φωτιά έχει επεκταθεί λόγω των ισχυρών ανέμων και αυτήν την ώρα κινείται μεταξύ Σχίνου και Μαζίου. Στο μεταξύ οι αστυνομικοί με περιπολικά καλούν από τα μεγάφωνα τους κατοίκους, να εκκενώσουν την περιοχή.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Αιγειρούσες – Ντουράκος, Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου, ενώ η Πολιτική Προστασία έθεσε σε επιφυλακή και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν, SMS στα κινητά τους από το 112 για να απομακρυνθούν από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα καθώς και οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο των πιλότων που επιχειρούν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, γίνεται ώρα με την ώρα ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω του καπνού, ενώ με δυσκολία γίνονται οι προσγειώσεις – απογειώσεις στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Την ίδια ώρα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του Αλεποχωρίου φοβίζουν τους κατοίκους, οι οποίοι, όπως λένε, είναι πολύ πιθανό να περάσουν και δεύτερο βράδυ στην παραλία και στα αυτοκίνητά τους.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως οι εκκενώσεις οικισμών είναι προληπτικές καθώς «θέλουμε να έχει ασφάλεια ο κόσμος» και όπως είπε «θέλουμε να προστατέψουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή». Σημείωσε ακόμα πως γίνεται άνισος αγώνας και οι πυροσβέστες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προβληματίζονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τη χθεσινή.

Κάηκαν σπίτια – Ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά, ωστόσο οι φωτογραφίες και τα βίντεο μαρτυρούν ότι έχουν καεί σπίτια.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους – Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους .Στο μεταξύ, πάντως, η Πυροσβεστική ερευνά τι προκάλεσε τη φωτιά. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα. Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

«Βεβαίως προβληματίζει η ώρα γι αυτό και ο αρχηγός με εντολή του άμεσα έδωσε οδηγίες, ώστε να μεταβεί κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκλημάτων εμπρησμού για την διερεύνηση εκδήλωσης της πυρκαγιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Σε πλήρη κινητοποίηση ο Δήμος Μεγαρέων

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο δήμος Μεγαρέων, τόσο για το μέτωπο της φωτιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, όσο και κυρίως για τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, εντολή εκκένωσης και στο Αλεποχώρι δόθηκε προληπτικά από τις Αρχές εξαιτίας της φωτιάς που συνεχίζει να κατακαίει περιοχές της Κορίνθου.