Λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και ο Νίκος Κουρής (γνωστός και ως Νίκος Θεοδωράκης) βάζει τέλος στη δικαστική διαμάχη με τη κόρη του γνωστού μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν προσήλθε για την εξέταση DNA που θα αποδείκνυε οριστικά αν ο Νίκος είναι αδερφός της.

Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Τότε έγινε ευρέως γνωστή η ύπαρξη του Νίκου Κουρή, με τα δύο παιδιά του Θεοδωράκη να του απαγορεύουν να χρησιμοποιεί το επίθετό τους. Ο Νίκος Κουρής, ισχυριζόμενος ότι είναι παιδί του Μίκη, εκτός γάμου, από σχέση του με την οικιακή βοηθό του μουσικοσυνθέτη ζήτησε τη διεξαγωγή εξέτασης DNA.

Ωστόσο, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία αρχικά είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Νίκου Κουρή, δεν προσήλθε, με αποτέλεσμα να μη γίνει η εξέταση. Μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA o Νίκος Κουρής αποκάλυψε πως βάζει τέλος στην υπόθεση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Να πω ότι περιουσία δικιά μας ήταν οι αρχές με τις οποίες με μεγάλωσε ο Γιάννης ο Κουρής, είναι το χαμόγελο της μητέρας μου, την οποία μνημονεύει και η Μαργαρίτα στο βιβλίο της και σας προτρέπω να το διαβάσετε. Ο Μίκης είχε πει γι’ αυτό το βιβλίο ότι είναι μια αποκάλυψη. Να ζητήσω συγγνώμη από τους εκατομμύρια φίλους του Μίκη που έγινα πρωταγωνιστής άθελά μου σε μια τέτοια ιστορία. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και θα το τελειώσω εδώ σήμερα όλο αυτό. Δε θα ξανασχοληθώ, να ηρεμήσω και να αφιερωθώ σε αυτό που ήθελε και ο Μίκης Θεοδωράκης, τη διάδοση του έργου του».