Συνάντηση – που έμελλε να περιστραφεί γύρω από σειρά κρίσιμων θεμάτων (πανδημία κορονοϊού, Αγία Σοφία, Ανατολική Μεσόγειος κ.ά.) – είχε στις 28 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Αθήνα με την ομόλογό του από την Ισπανία, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια. Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας βρέθηκε στη χώρα μας προερχόμενη από την Τουρκία όπου είχε μια ημέρα νωρίτερα (27 Ιουλίου) επαφές με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά αλλά και την ευρύτερη ένταση στη Μεσόγειο, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι κατά την παραμονή της στην Άγκυρα είδε «μια επιθυμία για διάλογο από την πλευρά της Τουρκίας». Η ίδια συνέχισε, ωστόσο, διευκρινίζοντας ότι μένει πια η όποια επιθυμία να αρχίσει να γίνεται πράξη.

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο αλλά όχι υπό το κράτος απειλών και απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν περί αποκλιμάκωσης, προσωρινής ακινητοποίησης του Ορούτς Ρέις και επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου, δηλώσεις τις οποίες ο κ. Δένδιας καλωσόρισε ως «θετική εξέλιξη» διατηρώντας ωστόσο και επιφυλάξεις.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας θέτοντας έτσι και το μόνο αποδεκτό πλαίσιο ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Η επιλογή των κυρώσεων πρέπει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι με την ελπίδα να μην χρησιμοποιηθεί», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει σαφή εικόνα των ορίων της και να αφήσει πίσω τις νέο-οθωμανικές σπάθες».

Αναφερόμενος, δε, στη Λιβύη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μετατροπή της βορειοαφρικανικής χώρας σε failed state θα ήταν ένα «τεράστιο πρόβλημα» στο μαλακό υπογάστριο της ΕΕ και ότι, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε όλοι έμπρακτα την επιχείρηση Ειρήνη ενάντια στις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων.

Την ανάγκη σταθερότητας στη Μεσόγειο υπογράμμισε ως «υψίστης σημασίας» θέμα και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη στήριξή» της προς την Ελλάδα. Η κα. Λάγια αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο θέμα της Αγίας Σοφίας υπογραμμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο… να συνεχίσει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.