Η Δεξιά πέτυχε μεγάλη εκλογική νίκη στην Σουηδία και μεγαλώνει η λίστα των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κυβερνήσεων στην Ευρώπη που έχουν σαρωθεί από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε η Κεντροαριστερά στην Σουηδία η Δεξιά αναλαμβάνει να βγάλει την χώρα από το «τέλμα».

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η εισροή μεταναστών στην Σουηδία και η εγκληματικότητα που έχει χτυπήσει «ταβάνι», ώθησαν τους παραδοσιακά σοσιαλιστές Σουηδούς να γίνουν… δεξιοί.

Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της Ρωσίας.

Η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύριο, Πέμπτη.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, λέγοντας «έχουμε κάνει καλές επιλογές, ανυπομονώ να ηγηθώ του κόμματος στην αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του δεξιού κόμματος (Σουηδοί Δημοκράτες) δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι μια εποικοδομητική δύναμη για να τονίσει «ήρθε η ώρα να βάλουμε την Σουηδία σε προτεραιότητα».

Με όλες σχεδόν τις ψήφους καταμετρημένες ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της δεξιάς κερδίζει την πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο. Η Δεξιά κερδίζει το 49,6% των ψήφων με 176 έδρες και η κεντροαριστερά του 48,9% με 173 έδρες.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Άντερσον παραμένει πρώτο κόμμα με 30,4%, ενώ το δεξιό κόμμα διατηρεί την 2η θέση (20,6%) με μικρή διαφορά από το τρίτο κόμμα, που είναι το Κόμμα των Μετριοπαθών (19,1%).