Το νέο κύμα προσχωρήσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα σε ολόκληρο τον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Ο κόσμος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον συνδικαλιστικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση δίνει δυναμικό παρών στις διαδικασίες διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Μέχρι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για τη συγκρότηση του νέου φορέα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς θα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η εκδήλωση στο Κάραβελ που οργάνωσαν προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί τις καταιγιστικές εξελίξεις που συντελούνται προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Πρόσωπα με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, στα συνδικάτα και την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και πρώην υπουργού έδωσαν το παρών στη χθεσινή εκδήλωση διατρανώνοντας την απόφασή τους για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος, ικανού να αποτρέψει την νεοφιλελεύθερη επέλαση και να προστατέψει τις κατακτήσεις του λαού.

Η προσχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κατά κύματα.

Η ακατάσχετη αιμορραγία που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ έχει τρομοκρατήσει την Χαριλάου Τρικούπη η ηγεσία της οποίας δεν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες εξακολουθώντας να περιχαρακώνεται σε ένα κόμμα που δεν έχει καμία προοπτική.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν μπόρεσε να σταματήσει το μεγάλο ρεύμα προσχώρησης προς τη νέα προοδευτική παράταξη.

Οι αφορισμοί και οι απειλές δεν φαίνεται να συγκινούν κανένα στέλεχος ούτε τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ ενός προοδευτικού φορέα διακυβέρνησης.

Το μόνο που απομένει στο ΚΙΝΑΛ είναι να διαπραγματευτεί μια συμμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντάλλαγμα κάποια υπουργεία.

Ακόμα και αυτή η προοπτική θα βρει αντίθετη την πλειοψηφία των βουλευτών που εξακολουθούν να παραμένουν όμηροι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες όμως το ιστορικό σύνθημα που είχε ταυτιστεί με το μεγάλο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δόνησε την ατμόσφαιρα στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλήθος του κόσμου και το πάθος των νεολαίων που προέρχονταν από την ΠΑΣΠ έδωσε τον τόνο στο «Κάραβελ».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ του ’81 και την ηγεμονία της προοδευτικής παράταξης: «Η πολιτική και ιδεολογική υπεροχή της προοδευτικής παράταξης μεταφράστηκε σε πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία. Ηγεμονία που οδήγησε στην μεγάλη προοδευτική αλλαγή του 81. Με το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα δυο κομμουνιστικά κόμματα της Αριστεράς, να συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από το 60% του εκλογικού σώματος», τόνισε.

Ακολούθησε ένας διάλογος που θύμισε τον Αντρέα Παπανδρέου. «Απόψε οι νέοι δίνουν τον παλμό μαζί με τον Αλέξη για σοσιαλισμό», ήταν το πρώτο σύνθημα και ακολούθησε το δεύτερο: «Του λαού η μάχη για δημοκρατία θέλει τον Αλέξη για πρωτοπορία». Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Στην πρωτοπορία πρέπει να μπούνε οι νέοι» και οι νεολαίοι ανταπάντησαν: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και υπήρξαν πολλά χειροκροτήματα όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «εμείς δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα». Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε δεκάδες φορές για την Αριστερά, τη «νέα Αριστερά» και «την κυβερνώσα Αριστερά της εποχής μας», αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει «φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. ΕΜΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΗ! Και όσοι ανήκουμε σ’ αυτή έχουμε χρέος να συντονίσουμε το βήμα μας για να κερδίσει η Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο».

Προοδευτική ηγεμονία

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η νέα Δεξιά του κου Μητσοτάκη» επιδιώκει να ανατρέψει την ηγεμονία της προοδευτικής παράταξης που κράτα από το 1974. «Αυτή η Δεξιά δεν είναι και τόσο νέα σε ιδέες, σε ταξική μονομέρεια και σε καθεστωτική στρατηγική. Διαθέτει όμως μια συντριπτική επικοινωνιακή υπεροπλία, με όλα τα ΜΜΕ της διαπλοκής στο πλευρό της, που της δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζει το παλιό ως νέο, τη συντήρηση ως μεταρρύθμιση, την άλωση του κράτους ως «επιτελική» πρωτοτυπία, τα φθαρμένα πρόσωπα ως φρέσκο πολιτικό προσωπικό. Το ψέμα ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψέμα», ανέφερε και πρόσθεσε: «η αλήθεια της πολιτικής της είναι όμως τόσο άσχημη, και τόσο χυδαία θα έλεγα, που δεν μπορεί πια να κρύβεται, όσες αγιογραφίες κι αν διαπράττουν τα φιλικά τους ΜΜΕ. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι σήμερα όχι μόνο σωστή, αλλά και επείγουσα η προοδευτική συστράτευση και η δημοκρατική αντίσταση. Εδώ και τώρα».

Πηγή: kontranews.gr