Δύο νέους, προκλητικούς για την Ελλάδα, χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσίευσε ο διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτζιγιές στο Twitter.

Οι νέοι χάρτες δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι περιοχές όπου σχεδιάζει η Άγκυρα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει ο Ερτζιγιές, στον έναν χάρτη «φαίνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις συντεταγμένες της όπως κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη».

Στον δεύτερο χάρτη φαίνονται οι «ορέξεις» των Τούρκων για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διεκδικεί πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας, ενώ δεν υπολογίζουν την Ρόδο, την Κρήτη και κυριολεκτικά εξαφανίζουν το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τους χάρτες η Τουρκία θεωρεί δικά της νησιά την Κάσο και την Κάρπαθο.

Μετά την προκλητική ανακοίνωση, ακολούθησε η συνεδρίαση του τουρκικού ΥΠΕΞ και Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία σημειώνεται πως η Άγκυρα «δεν θα κάνει πίσω και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, χωρίς καμία υποχώρηση».