Με την κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο να εντείνεται συνεχώς, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δαπανήσει δισεκατομμύρια για νέες φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, πυραυλικά συστήματα, ετοιμάζεται δηλαδή να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην ιστορία της.

Όπως αναφέρει το almasdarnews.com, η Αίγυπτος επιθυμεί την απόκτηση 2 φρεγατών FREMM από την Ιταλία και για άγνωστους λόγους δεν έχουν υπάρξει οριστικές εξελίξεις στο θέμα. Αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής «La Republica» η κυβέρνηση στη Ρώμη ετοιμάζεται να εγκρίνει την τεράστια στρατιωτική συμφωνία.

Η προμήθεια των πλοίων, αναμένεται να φτάσει τα €1,2 δις και εντάσσεται στο ευρύτερο ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αιγύπτου, που έχει ήδη οδηγήσει στην παραγγελία 4 υποβρύχιων Type 209/1400mod, 4 φρεγατών MEKO A200, 1 φρεγάτας FREMM, 4 κορβετών Gowind 2500 και 2 ελικοπτεροφόρων Mistral.

Πέρα από τις 2 FREMM, η Ιταλία θα ήθελε να πουλήσει ακόμα 4 ίδιες φρεγάτες και 20 περιπολικά, τα οποία θα κατασκευαστούν σε αιγυπτιακά ναυπηγεία. Στο ίδιο πακέτο φήμες προσθέτουν την πώληση 24 μαχητικών Eurofighter, εκπαιδευτικών M-346 και τουλάχιστον 1 δορυφόρου.

Αν η Ρώμη πετύχει την πώληση των πλοίων, θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την ιταλική πολεμική βιομηχανία, ικανή να ανοίξει την πόρτα για την εξασφάλιση περισσότερων συμβολαίων και σε άλλες αραβικές χώρες.

Το δημοσίευμα της «La Republica», επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο, αυτή η συμφωνία θεωρείται ως «η συμφωνία του αιώνα» για τη Ρώμη, καθώς δεν προσδίδει μόνο εμπορική και βιομηχανική αξία για την Ιταλία, αλλά εμπίπτει επίσης στην επιθυμία της Ρώμης να διατηρήσει σταθερές στρατιωτικές σχέσεις με το Κάιρο, την ώρα που οι συσχετισμοί στη Μεσόγειο συνεχώς μεταβάλλονται.