Η πορεία που χάραξε το τουρκικό ερευνητικό Barbaros κατά την «άνοδό» του προς τα Δαρδανέλλια αποτελεί μία ακόμη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο. Πρώτα πέρασε μια ανάσα από το νοτιοδυτικό άκρο της Ρόδου, μετά έκανε το ίδιο από το νοτιοδυτικό άκρο της Ικαρίας.

Και αν στις δύο αυτές περιπτώσεις μπορεί να αμφιβάλλει κανείς εάν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στο γεγονός ότι «δοκίμασε» τα 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων, αμέσως μετά αυτό έγινε σαφές. Αντί το Barbaros να κινηθεί δυτικά των Ψαρών ώστε να παραμείνει σε διεθνή ύδατα, πέρασε ανάμεσα σε αυτά και στη Χίο.

Η απόσταση μεταξύ των ακτών των δύο ελληνικών νησιών είναι 10 ν.μ. περίπου, είναι δηλαδή δεδομένο ότι το τουρκικό ερευνητικό επέλεξε να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται σε ακτή ελληνικού νησιού, με την δικαιολογία της διέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα με αυτή την κίνηση θέλει να δείξει, ιδιαίτερα μετά το «ράπισμα» που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ότι διατηρεί τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στην περιοχή.