Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης εισήλθαν η Ρωσική και η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς η διπλωματική αντιπροσωπεία της Μόσχας εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον Τζέφρι Πάιατ.

Σε σχόλιό της η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία στις τελευταίες δηλώσεις της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα επιτίθεται στις ΗΠΑ με σκληρή διπλωματική γλώσσα την οποία κατηγορεί για ανάμιξη στα εσωτερικά ξένων χωρών. Παραθέτει ειρωνικά μάλιστα παραδείγματα του «σταθεροποιητικού ρόλου» των ΗΠΑ, όπως η Λιβύη, η Ουκρανία αλλά και η «διάσπαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Η Λιβύη, η Ουκρανία, η διάσπαση στην Ορθοδοξία είναι ακριβώς τα πλέον καταπληκτικά παραδείγματα του “σταθεροποιητικού” ρόλου των ΗΠΑ, όπως και η απροκάλυπτη και μόνιμη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων. Έλεος πια!»

Δείτε την ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Η αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσιγκτον μέσω… Αθηνών ξεκίνησε από μια συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στο Mega. Σε εκείνη τη συνέντευξη ο Αμερικανός πρέσβης είχε δηλώσει ότι από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας νικητής θα βγει μόνο η Ρωσία.

Η ρωσική πρεσβεία με μια ασυνήθιστα σκληρή διπλωματική γλώσσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 28 Μαΐου, έκανε λόγο για ανοησίες και απαράδεκτο ύφος του Αμερικανού διπλωμάτη που… προφανώς όπως υπογραμμίζει «απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, απάντησε παραθέτοντας γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν ότι η Ρωσία «δεν είναι ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας» κάνοντας αναφορά και στις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την ανακοίνωση απάντησε η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ είχε ως εξής:

«Κοιτάζοντας τις επιδόσεις (record) της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απάντηση της Πρεσβείας τους στη συνέντευξη του Πρέσβη. Μόλις είδαμε φωτογραφίες τουλάχιστον 14 προηγμένων ρωσικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού βομβαρδιστικού Su-24, που παραδόθηκαν στην αεροπορική βάση Al Jufra στη Λιβύη με πιλότους Ρώσους στρατιωτικούς. Προφανώς αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ της πώλησης των ρωσικών S-400 στην Τουρκία.

Είδαμε Ρώσους να εκδιώκονται από την Ελλάδα το 2018 επειδή υπονόμευσαν τη συμφωνία των Πρεσπών και παρεμβαίνουν στις Ελληνο-Ορθόδοξες θρησκευτικές υποθέσεις. Συνεχίζουν να απειλούν και να εκφοβίζουν Έλληνες δημοσιογράφους. Και ας μην αναφέρουμε την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, την κατοχή της Κριμαίας και το βομβαρδισμό της Μαριούπολης στην Ουκρανία, που φιλοξενεί μια μεγάλη ελληνική κοινότητα της διασποράς. Δεν θα χρησιμοποιούσα (για τη Ρωσία) τη φράση ο «πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας» για να περιγράψω οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες».