«Οι ευθύνες της κυβέρνησης» για την πορεία της πανδημίας είναι «βαρύτατες και εγκληματικές»,τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Γνώμη»της Πάτρας.

«Θα έπρεπε να είχαν επιταχθεί ιδιωτικές κλινικές ήδη, ώστε να είχαν αποφορτιστεί τα δημόσια νοσοκομεία», επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι «θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και θα έπρεπε στους εργαζόμενους να παρέχονταν δωρεάν τεστ και, αν αρρώσταιναν, να λάμβαναν κανονικά τα ημερομίσθιά τους». Υπογραμμίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση, αντί να «αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων των ΜΜΜ και τον αριθμό των ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις», προσπαθεί ακόμα να μας πείσει ότι «στα ΜΜΜ δεν κολλάει».

«Η κυβέρνηση μετατρέπει την πανδημία σε άλλοθι για να επιστρέψει στις πολιτικές της περιόδου 2012-2014», δηλώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των πολιτικών: «μείωση μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας».

«Η δική μας πρόταση είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στήριξη της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας. Ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων», σημειώνει και διαμηνύει ότι χρειάζεται άμεσα «το κράτος να αναλάβει το βάρος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους προφανώς με τη δέσμευση μη απολύσεων», αλλά και να εφαρμοστεί «ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους για να μην υπάρξει έκρηξη σε λουκέτα και ανεργία».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και έχει βάλει, δυστυχώς ήδη τα θεμέλια μιας νέας οικονομικής κρίσης», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για έναν «απελπισμένο και ανίκανο πρωθυπουργό» που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι «πιστεύει πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον σώσει από τα χειρότερα». «Αν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι για αυτόν μια αρνητική έκπληξη», επισημαίνει.

Τέλος, αναφερθείς στη χιονοστιβάδα καταγγελιών του τελευταίου διαστήματος για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, σημειώνει ότι «χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους που βρήκαν το κουράγιο να σπάσουν τη σιωπή» και προσθέτει ότι «είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε ένα τείχος αλληλεγγύης για τα θύματα».

«Δυστυχώς όμως στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις καταγγελίες», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης του κ. Λιγνάδη που ήταν προσωπική του επιλογή», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον την πανδημία ως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας,
προτάσσοντας μέτρα καταστολής», έχετε δηλώσει σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Ωστόσο, πέρα από άλλου είδους ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την πορεία των εμβολιασμών, κλπ, πιστεύετε ότι δεν τίθεται ακόμα και ζήτημα δημόσιας ασφάλειας μέσω των μεγάλων συναθροίσεων, λόγω του ενδεχομένου δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης του ιού;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δηλαδή τι θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε, προτού να αρχίσει να παίζει παιχνίδια με τη Δημοκρατία. Έπρεπε ήδη να είχε αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων των ΜΜΜ και τον αριθμό των ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις, ούτως ώστε να μην στοιβάζονται οι άνθρωποι καθημερινά μέσα σε αυτά. Αντί γι’ αυτό προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι στα ΜΜΜ δεν κολλάει. Έπρεπε από την αρχή – ανεξαρτήτως πανδημίας μάλιστα – να μην προβεί η κ.Κεραμέως στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των σχολείων. Θα έπρεπε ο αριθμός να είχε παραμείνει στα επίπεδα που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και, λόγω πανδημίας, ακόμα χαμηλότερα. Ούτε αυτό έγινε.

Θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και θα έπρεπε στους εργαζόμενους να παρέχονταν δωρεάν τεστ και, αν αρρώσταιναν, να λάμβαναν κανονικά τα ημερομίσθιά τους, ώστε να διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων υγειονομικές συνθήκες εργασίας και να μην το σκέφτεται κανένας εργαζόμενος για οικονομικούς λόγους να διακινδυνεύει και να μην πάει να εξεταστεί. Επίσης θα έπρεπε να είχαν επιταχθεί ιδιωτικές κλινικές ήδη, ώστε να είχαν αποφορτιστεί τα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά η κυβέρνηση δεν τα έκανε.

Αντίθετα, βρήκε ευκαιρία να περάσει μια σειρά από αντιλαϊκά νομοσχέδια, χωρίς διάλογο, που ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ξεσήκωναν αντιδράσεις. Συγγνώμη, αλλά βλέποντας κανείς σφαιρικά ό,τι συμβαίνει στη χώρα ένα χρόνο τώρα δύσκολα μπορεί να ρίξει τις ευθύνες στους πολίτες, και να μη δει τις βαρύτατες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Επικαλούμενος και τη θητεία σας ως πρώην υφυπουργός Εργασίας, ποιο είναι κατά την άποψή σας το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί για τη στήριξη της εργασίας, τώρα αλλά και μετά την πανδημία;

Η κυβέρνηση μετατρέπει την πανδημία σε άλλοθι για να επιστρέψει στις πολιτικές της περιόδου 2012-2014. Μείωση μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας. Για πρώτη φορά μάλιστα, η απλήρωτη εργασία είναι νόμος του κράτους ενώ στους σχεδιασμούς της είναι και η κατάργηση του 8ωρου. Η δική μας πρόταση είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στήριξη της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας. Ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας καιτων συλλογικών συμβάσεων.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται στους πληττόμενους κλάδους το κράτος να αναλάβει το βάρος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών προφανώς με τη δέσμευση μη απολύσεων. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους για να μην υπάρξει έκρηξη σε λουκέτα και ανεργία.

Συμφωνείτε με την πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η πρόταση του πρωθυπουργού προσκρούει σε πολλά ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων, γι’ αυτό το λόγο και απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δυστυχώς έχουμε έναν πρωθυπουργό που ακόμα και σε αυτό το ζήτημα εξέθεσε τη χώρα. Κατέθεσε μια πρόταση που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ελπίζουμε να έχει καταλάβει το λάθος του και αν θέλει να συμμετέχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, ας προσχωρήσει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπισθούν ως δημόσιο αγαθό τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Είναι μια πρόταση που έχει γίνει ήδη αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει τύχει ευρείας αποδοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, η οποία πάντως δείχνει να συνεχίζει τις προκλήσεις. Πιστεύετε ότι συντρέχουν, πραγματικά, προϋποθέσεις διαλόγου με την Τουρκία; Και αν ναι, με ποιου είδους ατζέντα;

Θίγετε δύο διαφορετικά ζητήματα. Το ένα είναι οι τουρκικές προκλήσεις. Το άλλο είναι ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας. Θα έπρεπε το ένα να επηρεάζει το άλλο; Η απάντηση είναι ναι. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι τις προκλήσεις μπορείς να τις βάλεις στο τραπέζι του διαλόγου – όχι με την έννοια ότι μπαίνεις σε διαπραγμάτευση για ό,τι η άλλη πλευρά φαντασιωθεί, για να μην παρεξηγηθώ -, αλλά για να ξεκαθαρίζεις τη θέση σου κάθε φορά απέναντι στις φαντασιώσεις της. Πιστεύουμε πως ακόμα και σε συνθήκες κρίσης πρέπει πάντα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί. Μάλιστα αυτοί οι δίαυλοι είναι δυο φορές πιο χρήσιμοι ακριβώς σε συνθήκες κρίσης. Από εκεί και πέρα, οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει και όπως γνωρίζετε η πάγια εθνική θέση είναι ότι δεν συζητάμε τίποτα περισσότερο πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές; Και αν ναι, πότε; Επίσης, ποια είναι η άποψή σας για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η ΝΔ προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ και με σημαντική διαφορά;

Πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και έχει βάλει, δυστυχώς ήδη τα θεμέλια μιας νέας οικονομικής κρίσης. Δεν στήριξε εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέργους και νέους ως όφειλε, με αποτέλεσμα η ύφεση να είναι πολύ πιο μεγάλη από το αναμενόμενο. Είναι ένας απελπισμένος και ανίκανος πρωθυπουργός. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αποκλείσει κανείς ότι πιστεύει πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον σώσει από τα χειρότερα. Αν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι για αυτόν μια αρνητική έκπληξη.

Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Αντιλαμβάνεστε αυτή την πραγματικότητα ως την ευκαιρία μίας συνολικής κάθαρσης και αλλαγής συμπεριφοράς στην ελληνική κοινωνία και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιβεβλημένες αλλαγές σε νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο;

Χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους που βρήκαν το κουράγιο να σπάσουν τη σιωπή. Να μοιραστούν μαζί μας ένα μέρος από τον εφιάλτη που έζησαν για να μην χρειαστεί να κουβαλάνε άλλο αυτό το βάρος μόνοι τους. Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε ένα τείχος αλληλεγγύης για τα θύματα. Δυστυχώς όμως στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις καταγγελίες. Η μη παραίτηση της κυρίας Μενδώνη είναι εξοργιστική. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης του κ. Λιγνάδη που ήταν προσωπική του επιλογή. Οι θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται είναι τόσο στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στο bullying, ενίσχυση των δομών φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης για κακοποιημένα άτομα. Τέλος απαιτούνται θεσμικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία γιανα σπάσουμε την κουλτούρα υποτίμησης αυτών των καταγγελιών. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι αν λειτουργούσε διαφορετικά η ΕΛ.ΑΣ. ίσως σήμερα η Ελένη Τοπαλούδη να ήταν ζωντανή.

Μιλώντας για «Πάτρα» και «Αχαΐα», τι σκέφτεστε; Ποιο πρέπει να είναι, κατά την άποψή σας, το αναπτυξιακό και οικονομικό προφίλ της περιοχής;

Μιλώντας για την Αχαΐα σκέφτομαι μια περιοχή της Ελλάδας όπου κατοικούν Δημοκρατικοί και Αριστεροί πολίτες, με βαθιά κουλτούρα, κοινωνικές ευαισθησίες και ένα ιστορικό και ζωντανό πανεπιστήμιο. Μια περιοχή όμως που χτυπήθηκε βάναυσα από την αποβιομηχάνιση. Και επειδή με ρωτάτε για το αναπτυξιακό προφίλ συγκεκριμένα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πρόκειται για μια περιοχή στην Ελλάδα με μεγάλη παράδοση στη βιομηχανία και την καινοτομία, που οφείλουμε να συμβάλουμε όλη στη διατήρηση και τη διεύρυνσή της. Είναι μια περιοχή που η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα παραμένει ισχυρή, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται τόσο η παραγωγική εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού, όσο και η τουριστική της εμβέλεια.

Σε όλα αυτά βέβαια συμβάλλει και η γεωγραφική θέση της Πάτρας, ως η μεγάλη δυτική πύλη της χώρας, λόγω, φυσικά, του μεγάλου λιμανιού, αλλά και της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου. Αυτή τη σπάνια πολυμέρεια της Αχαΐας θα πρέπει να τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας κάθε φορά που συζητάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.