Η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία να αλλάξουν ορισμένες από τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, ως μέρος της εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας.

Η κίνηση για την αποφυγή πληρωμών σε δολάρια ΗΠΑ είναι μια αλληλοβοήθεια για τις δύο χώρες. Η Ρωσία αποκάλεσε το νόμισμα «τοξικό», καθώς οι δυτικές κυρώσεις δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή συναλλαγών. Βοηθά επίσης την Τουρκία να προστατεύσει τα φθίνοντα αποθέματά της σε σκληρό νόμισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να πληρώνει για ορισμένες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ρούβλια, μετά από αρκετές ώρες συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης έναν οδικό χάρτη για την οικονομική συνεργασία που προβλέπει την αύξηση του διμερούς εμπορικού τζίρου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πούτιν είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αξιόπιστης προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στο μπλοκ, μέσω του αγωγού TurkStream.