Ανησυχία προκαλούν οι -άγνωστης αιτίας- διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές του αερίου υποχωρούν με αποτέλεσμα ο απώτερος στόχος της Ρωσίας για αντίποινα στην Ευρώπη να μην επιτυγχάνεται. Μάλιστα, ακόμα και το Κρεμλίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο… σαμποτάζ.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΌλα άρχισαν τη Δευτέρα (26/9/2022) όταν η Γερμανία ανακοίνωσε μείωση της πίεσης -για άγνωστους λόγους- στον αγωγό Nord Stream 2. Συναγερμό σήμανε και η Σουηδία για δύο διαρρές στον αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας.
«Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1. Μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Αρχής της Σουηδίας (SMA).
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ στο σημείο», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (26/9/2022), οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά ανοιχτά του Μπόρνχολμ μετά από διαρροή αερίου από τον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2 που παροχετεύθηκε στη Βαλτική Θάλασσα.
Ανακοίνωση για τις διαρροές στος αγωγούς εξέδωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG επισημαίνοντας ότι αδύνατον να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή μεταφοράς αερίου.

Peskov: Δεν αποκλείουμε σαμποτάζ

Τη θέση πως η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο, ακόμα και του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτές τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ζήτημα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Προφανώς, υπάρχει κάποιου είδους καταστροφή στον αγωγό, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε για αυτό που την προκάλεσε, μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Peskov είπε ότι οι καταστροφές αυτές δεν έχουν προηγούμενο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την πτώση της πίεσης και την καταστροφή στους αγωγούς.
«Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά νέα. Μιλάμε για μια καταστροφή στον αγωγό, ακόμα δεν ξέρουμε τι είδους είναι.
Φαίνεται πως είναι στην οικονομική ζώνη της Δανίας.
Η πίεση έχει μειωθεί σημαντικά» τόνισε ο Peskov, αναφέροντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη που απαιτεί άμεση έρευνα.
«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλη της ηπείρου» υπογράμμισε ο Peskov.

Politico: Πάρα πολλές συμπτώσεις

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα (27/9/2022) η στήλη Brussels Playbook του Politico κάνοντας λόγο για «μυστηριώδη ατυχήματα στους ρωσικούς αγωγούς» αλλά και για «πάρα πολλές συμπτώσεις».
«Οι γερμανικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά μην περιμένετε απαντήσεις έως ότου οι ερευνητές φτάσουν στους υποθαλάσσιους σωλήνες για να δουν τι προκάλεσε τις διαρροές.
Το συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε επίθεση στην υποδομή, με αξιωματούχους να επισημαίνουν την ξαφνική απώλεια πίεσης σε τρεις μεμονωμένους σωλήνες – έναν στον Nord Stream 2 και τους δύο σωλήνες στον Nord Stream 1» επισημαίνει το Politico.

Το σενάριο για ρωσικό… δάκτυλο

Politico1_1.JPG

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται και το σενάριο για ρωσική δολιοφθορά προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και ενταθούν οι πιέσεις στην Ευρώπη για άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Μια θεωρία είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανατινάξει τους αγωγούς για να σπείρει διχασμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές για να αυξήσει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η είδηση έρχεται αφότου η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη “τρομοκρατική επίθεση” από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream.
Παρά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες – κάτι που σαφώς δεν ανέμενε η Μόσχα» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.

Ο αγωγός Nord Stream 2

Politico_5.JPG

Όσον αφορά τον αγωγό Nord Stream 2 και τη διαρροή που έχει εντοπιστεί, το Politico αποκλείει το ενδεχόμενο να αντλεί κάποιος το αέριο.
«Δεδομένου ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για να γεμίσει ο αγωγός με αυτή την ποσότητα φυσικού αερίου, η ταχύτητα της πτώσης της πίεσης -σχεδόν κατά τη διάρκεια της νύχτας- έδειξε την πιθανότητα μεγάλης διαρροής και όχι οποιαδήποτε προσπάθεια από τη ρωσική πλευρά να αναχαιτίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια» αναφέρεται σε διαφορετικό δημοσίευμα του Politico.
«Η σημαντική πτώση της πίεσης που έχει ήδη σημειωθεί στον αγωγό Nord Stream 2 προκαλεί φόβους ότι πρόκειται για μεγάλο ατύχημα και ότι σημαντικές ποσότητες του επικίνδυνου αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου έχουν ήδη διαρρεύσει στη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο Müller-Kraenner από τη ΜΚΟ Environmental Action Germany προσθέτοντας: «Η έγκριση του αγωγού πρέπει επομένως να ανακληθεί αμέσως για λόγους ασφάλειας και προστασίας του κλίματος».
Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ανακοίνωση για τις διαρροές στος αγωγούς εξέδωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG.Όπως αναφέρεται εντοπίστηκαν ζημιές σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream. «Οι ζημιές είναι άνευ προηγουμένου» επισημαίνει η εταιρεία και υπογραμμίαζει ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή μεταφοράς αερίου.

Γερμανία: Δεν πρόκειται για… σύμπτωση

Ο λόγος για την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια στοχευμένη δολιοφθορά, μετέδιδε το βράδυ της Δευτέρας (26/9/2022) η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη δικές της πηγές.
Και στις δύο περιπτώσεις ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένο σαμποτάζ», είπε η πηγή. «Όλα μιλούν ενάντια στη σύμπτωση», πρόσθεσε. Αυτό το είδος υποτιθέμενης δολιοφθοράς, λένε οι πηγές, δεν είναι καθόλου ασήμαντο και πρέπει να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις όπως δύτες ή υποβρύχιο.
Όσον αφορά το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την πιθανή δολιοφθορά, σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα μπορεί να ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη δολιοφθορά να σχεδιάστηκε πριν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς ο χρόνος τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι μεγάλος.