Συνδριάζει σήμερα η «Επιτροπή 1922» – υπό τη νέα της σύνθεση που θα καθορίσει τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου αρχηγού των Τόρις μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Κι ενώ η λίστα με τους δελφίνους μεγαλώνει, ο Τζόνσον έχει διαμηνύσει οτι επιθυμεί να μείνει πρωθυπουργός έως τον Σεπτέμβριο γεγονός που συγκεντρώνει τα πυρά τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ίδιου του Συντηρητικού Κόμματος που θέλει επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προκειμένου η χώρα να αποκτήσει νέο πρωθυπουργό άμεσα.

Αυτό είναι κάτι ακόμα που θα αποφασίσει η «Επιτροπή 1922» για το αν δηλαδή θα επιτραπεί στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να μείνει στα ηνία της χώρας έως το φθινόπωρο ή να θα «ξηλωθεί» γρήγορα όπως η προκάτοχός του.

Σημειώνεται πως η Τερέζα Μέι είχε παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου 2019 και στις 23 Ιουλίου είχε εκλεγεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών έχει ως εξής: Αρχικά η «Επιτροπή 1922» καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και όποιος βουλευτής των Συντηρητικών επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα. Χρειάζεται τη στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και θα πρέπει να το κάνει μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού συνταχτεί η λίστα των υποψηφίων, η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού θα περάσει από δύο φάσεις.

Πρώτα από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών να καταλήγει σε δύο υποψήφιους. Κατόπιν, θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

To βρετανικό κοινοβούλιο κλείνει για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 21 Ιουλίου.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Από τη μέρα παραίτησης του Τζόνσον σειρά ονομάτων έχουν κάνει παρέλαση για την αρχηγία των Τόρις. Άλλοι από αυτούς θεωρούνται φαβορί και άλλοι ίσως τελικά αποφασίσουν να αποσυρθούν προς στήριξη άλλου υποψηφίου και ανάλογα πώς θα σχηματιστούν οι ισορροπίες στο εσωτετικό του κόμματος.

Βασικός υποψήφιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ και πρώτος παραιτηθείς του χαρτοφυλακίου του μετά το ξέσπασμα του «σκανδάλου Πίντσερ».

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και πρώην υπουργοί Υγείας Τζέρεμι Χαντ και Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσαν μέσω συνεντεύξεων στην εφημερίδα The Telegraph ότι θα είναι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Τόσο ο Χαντ, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019, όσο και ο Τζάβιντ, δήλωσαν ότι αν αναλάβουν την πρωθυπουργία θα μειώσουν τον εταιρικό φόρο στο 15%. Ο Τζάβιντ είπε επίσης ότι θα καταργήσει την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που αποφασίστηκε τον Απρίλιο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί θέλω να το κάνω», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ στην Telegraph αναφερόμενος στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. «Είναι επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να αναπτύξουμε την οικονομία και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», τόνισε.

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε σε φορολογικές περικοπές».

Επίσης, άλλη μία υποψήφια για τη μάχη της διαδοχής που έχει ελπίδες να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει την ηγεσία είναι η σημερινή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία στήριξε τον Τζόνσον μέχρι τέλους και αναμένει να εισπράξει την υποστήριξη της ομάδας των πιστών του. Η Λιζ Τρας, με ίνδαλμά της τη Μαργκαρετ Θάτσερ ευελπιστεί να γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τελευταία που ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της είναι η πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Πένι Μόρντοντ. Θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα, αλλά και ηγετικές ικανότητες. Είναι απόφοιτος του University of Reading, όπου και σπούδασε Φιλοσοφία. Μάλιστα, για να καλύψει τα δίδακτρά της, είχε εργαστεί παράλληλα ως βοηθός μάγου!

Εκλέγεται βουλευτής από το 2010. Ηταν φανατική υπέρμαχος του Brexit. Η μετοχή της στο κόμμα εκτοξεύτηκε όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι.

Εκλογές ζητά το Εργατικό Κόμμα

Την ίδια στιγμή, το αντιπολιτευτικό κόμμα των Εργατικών επιχειρεί να στριμώξει περισσότερο τους Συντηρητικούς, ζητώντας από τον Τζόνσον να αποχωρήσει άμεσα απειλώντας με πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι «το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία». «Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες», τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Ερωτηθείς εάν πιέζει για πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα για να προκληθούν εκλογές, ο Κέιρ Στάρμερ απάντησε «ναι» και είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να απομακρύνουν τον Τζόνσον τώρα αντί να περιμένουν τον επόμενο ηγέτη.

«Το καθήκον είναι το Συντηρητικό Κόμμα να πράξει το σωστό, και προφανώς υπάρχουν συναντήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την Επιτροπή 1922. Άρα είναι δικό τους καθήκον να κάνουν το σωστό», είπε ο Στάρμερ.