Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 532 υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 459 εν ενεργεία στρατιωτικοί, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρεται ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η έρευνα διεξήχθη σε 62 επαρχίες στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη διέταξαν τη σύλληψη 258 υπόπτων, ενώ στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό που συνελήφθη περιλαμβάνονται τέσσερις συνταγματάρχες, ένας αντισυνταγματάρχης, εννέα ταγματάρχες και 24 λοχαγοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Εισαγγελείς στη Σμύρνη ζήτησαν τη σύλληψη 274 προσώπων, επίσης στην πλειονότητά τους εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία περισσότεροι από 250 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι προφυλακίσθηκαν εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν αποπεμφθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.