Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών τελείωσε. Ο Μπέρνι Σάντερς δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Αλλά μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν σε τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες που ψήφισαν χθες στη «μίνι Super Tuesday», το προβάδισμά του είναι καθαρό.

Αν κερδίσει και την ερχόμενη εβδομάδα στη Φλόριντα, μια πολιτεία που «δίνει» πολλούς εκλέκτορες, η επικράτησή του θα είναι σχεδόν οριστική. Το ερώτημα είναι πόσον καιρό θα χρειαστεί ο Σάντερς για να το παραδεχθεί, και με ποιους όρους. Εκεί θα κριθεί η ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το μυαλό της Αμερικής είναι στραμμένο όμως εδώ και ημέρες στον κορωνοϊό. Την ώρα που η πολιτική τάξη μιλούσε για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι Αμερικανοί ασχολούνταν με το κλείσιμο σχολείων, με την τηλεργασία, με ακυρώσεις πτήσεων και με τη νέα έννοια της «κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Η ιταλοποίηση της αμερικανικής απάντησης στον ιό έχει σχεδόν ακυρώσει το ζωντανό στοιχείο της εκστρατείας των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σάντερς έχουν ματαιώσει τις επόμενες συγκεντρώσεις τους. Το επόμενο ντιμπέιτ τους – το πρώτο που θα γίνει μόνο ανάμεσα σε αυτούς τους δύο – θα διεξαχθεί την Κυριακή χωρίς κοινό.

Το ερώτημα κατά πόσον η Αμερική πρέπει να υιοθετήσει ιταλικού τύπου μέτρα ανάσχεσης του ιού εκτοπίζει τα άλλα θέματα. Ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει λόγο την Πέμπτη με θέμα πώς θα αντιμετώπιζε εκείνος τον ιό. Ο Ντόναλντ Τραμπ τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες οι Δημοκρατικοί διογκώνουν το ζήτημα του ιού για να προκαλέσουν ύφεση. Λίγο μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι ματαιώνει τις συγκεντρώσεις του, ο Τραμπ ανήγγειλε δική του συγκέντρωση αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μιλγουόκι.

Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, ο Τραμπ είπε στον αμερικανικό λαό ότι ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορωνοϊό θα έπεφτε πιθανότατα στο μηδέν. Τότε τα κρούσματα ήταν 15. Σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 984. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλεγχαν τους πολίτες τους όπως άλλες χώρες, οι επιδημιολόγοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι 20.000. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέει ο Τραμπ και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γεφυρωθεί στο Twitter.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ένας εξαιρετικά δυσάρεστος διάλογος για την πνευματική υγεία. Ο Τραμπ λέει ότι ο Μπάιντεν «δεν ξέρει τι του γίνεται». Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο προσωπικός του δικηγόρος, είπε ότι ο Μπάιντεν έχει «άνοια». Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο Μπάιντεν πάσχει από οτιδήποτε άλλο εκτός από γήρας, σε συνδυασμό με ένα παλιό τραύλισμα. Για να ελαχιστοποιήσουν τις γκάφες του – ή τους «Μπαϊντενισμούς» του -, οι σύμβουλοί του έχουν περιορίσει τις ομιλίες του σε λίγα λεπτά.

Το επιτελείο του Τραμπ δεν ασκεί τέτοιο έλεγχο. Ο ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου όμως ότι γνωρίζει περισσότερα για τις επιδημίες από τους ειδικούς – επειδή ο θείος του ήταν επιστήμονας – θέτει σαφώς εν αμφιβόλω τη δική του πνευματική υγεία.

Ο «διάλογος» αυτός γίνεται εν μέσω μιας επιδημίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση. Το Bloomberg δίνει πιθανότητες άνω του 50% για κάτι τέτοιο. Η ύφεση θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ και το ίδιο θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι υποτίμησε την επιδημία.

Υπάρχει επίσης πάντα ο κίνδυνος ο Τραμπ, ο Μπάιντεν ή ο Σάντερς να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό. Ανταλλάσσουν άλλωστε πολύ περισσότερες χειραψίες από τον μέσο Αμερικανό. Και η ηλικία τους είναι άλλος ένας επιβαρυντικός παράγων.

Καλώς ήλθατε στην πολιτική την εποχή του κορωνοϊού.

Πηγή: Financial Times