Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Κίνα μπορεί να απαντήσει στην αναμενόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν με στρατιωτικές προκλήσεις.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκτόξευση πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν ή μεγάλης κλίμακας αεροπορικές ή ναυτικές δραστηριότητες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι.

Η Νάνσι Πελόζι έφτασε στη Μαλαισία την Τρίτη κατά την περιοδεία της στην Ασία.

Ταϊβανέζικα και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Η Ταϊβάν είναι ένα αυτοδιοικούμενο νησί, αλλά διεκδικείται από την Κίνα, η οποία τη βλέπει ως αποσχισμένη επαρχία. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν πραγματοποιήσει επίσκεψη η κ. Πελόζι.

Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν αυτό που αποκαλούν «στιβαρή, ανεπίσημη σχέση» με την Ταϊβάν, έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και όχι με την Ταϊβάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-Τσανγκ είπε ότι το νησί «καλωσορίζει θερμά» κάθε ξένο επισκέπτη.

Πρόσθεσε ότι η Ταϊβάν «θα κάνει τις πιο κατάλληλες ρυθμίσεις» για κάθε επισκέπτη.

Η επίσκεψη έχει δημιουργήσει διπλωματικό πονοκέφαλο στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι μια επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν «δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή».

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι η Πελόζι «έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί την Ταϊβάν» και «λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος σέβεται την ανεξαρτησία του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ήταν σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την υψηλόβαθμη επίσκεψη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι ξεκάθαρη για τη σοβαρότητα και την ευαισθησία αυτού του θέματος.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι έχει πλήρη αντίληψη των στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο νησί και είναι αποφασισμένο να αμυνθεί έναντι οποιωνδήποτε κινεζικών απειλών.