Για οργανωμένο σχέδιο εργαλειοποίησης ανθρώπων που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, κατηγόρησε την Τουρκία σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

«Δεν βρέθηκαν τυχαία στα σύνορά μας. Δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Πρόκειται για ανθρώπους που μιλούν τουρκικά, βρίσκονται πολλά χρόνια στην Τουρκία, δεν προέρχονται από τη Συρία και φαίνεται ότι έχουν την διάθεση και οι ίδιοι να εργαλειοποιηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και ότι το κράτος δρα συντονισμένα, με την αστυνομία, το λιμενικό και τον στρατό, και ότι δεν χρειάζονται ακραίες συμπεριφορές. Προσέθεσε, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι η χώρα μας δέχεται τα εύσημα της Ευρώπης για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.