Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επιτυχία ότι η Ε.Ε. κατάφερε να συμφωνήσει για το 6ο πακέτο κυρώσεων» σε δηλώσεις που έκανε για την Τουρκία σημείωσε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, είναι στην Ε.Ε. και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

«Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα», είπε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι του είπε πως πολιτική ίσων αποστάσεων δεν νοείται.