Στο παράδειγμα των αδελφών Αντετοκούνμπο, οι οποίοι «βρήκαν τον δρόμο της καταξίωσης μέσα από τον αθλητισμό, χωρίς να λησμονήσουν ουδέποτε να διατρανώσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα», αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα «Αθλητισμός, πρόσφυγες, ένταξη».

«Αυτή η σχέση με την Ελλάδα πρέπει να είναι αμφίδρομη, καθώς η ελληνική Πολιτεία επωμίζεται την ευθύνη να τους προστατεύσει απέναντι στις όποιες λίγες εκδηλώσεις τυφλού ρατσιστικού μίσους. Όπως και έκανε και θα κάνουμε για όποιον χρειαστεί και στο μέλλον», είπε ο υπουργός.

Στη δύσκολη προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων, «ο αθλητισμός μάς επιτρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία, καθώς δύναται να λειτουργήσει ως όχημα για την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση», επισήμανε και συνέχισε: «Οι πανανθρώπινες αξίες που κουβαλά έχουν ιστορικά μεγαλύτερο χρόνο, αλλά και προσδόκιμο ζωής από επιμέρους εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές» συνέχισε και προανήγγειλε τη διαμόρφωση χώρων άθλησης «στο εσωτερικό των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών».

Στην κατεύθυνση αυτή, της ενσωμάτωσης, η Πολιτεία διευκολύνει τη δυνατότητα αιτούντων άσυλο να εντάσσονται σε αθλητικά σωματεία της περιοχής, συμπλήρωσε ο υπουργός κι έφερε το παράδειγμα ιρανού πρόσφυγα στη Σιντική Σερρών που έγινε δεκτός σε τοπική ομάδα καλαθοσφαίρισης, «ενώ η διαδικασία ασύλου είναι σε εξέλιξη».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε σειρά προγραμμάτων για ένταξη μέσω του αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δράση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη διεξαγωγή έπταθλου με πρόσφυγες από έξι περιοχές της Αττικής.

Το διαδικτυακό σεμινάριο «Αθλητισμός, πρόσφυγες, ένταξη» συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Κωνσταντίνος Καλέμης έκανε ρατσιστικά σχόλια για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με αφορμή συνέντευξή του σε αμερικάνικο δίκτυο, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Ελλάδα, με αφορμή όσα βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ακολούθως ο συγκεκριμένος καθηγητής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος για την εκπαίδευση προσφύγων Κωνσταντίνος Καλέμης απομακρύνθηκε από τη θέση του, με βάση τα όσα είπε υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο σούπερ σταρ των Μπακς δέχθηκε ακόμα μία χυδαία επίθεση και από τον Κυριάκο Βελόπουλο, που έγραψε: «Έλληνας γεννιέσαι, φιλέλληνας γίνεσαι αλλά μέχρι εκεί».