Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε από την είδηση για την κρατική χρηματοδότηση εφημερίδων και κυρίως της εφημερίδας Μακελειό, η κυβέρνηση αποφάσισε άρον άρον την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι είναι ο ίδιος ο κ. Πέτσας που υπέγραψε την απόφαση μαζί με τους Χρήστο Σταϊκούρα (υπ. Οικονομικών) και Θόδωρο Σκυλακάκη (υφ. Οικονομικών). Και έπρεπε να περάσουν 48 ώρες, να μαθευτεί η απόφαση μέσω της Διαύγειας, να υπάρξουν τα σχετικά ρεπορτάζ (εδώ) και τότε να θυμηθεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει την σχετική πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης των εντύπων, υπήρχε η προϋπόθεση ότι για να επιχορηγηθούν οι εφημερίδες πρέπει «η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Να σημειωθεί ότι μια σειρά από εφημερίδες θα χρηματοδοτούνταν με 200.000 ευρώ εκάστη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, τους εργαζόμενους και την κυκλοφορία. Θα επιδοτούνταν με το ίδιο ποσό η «Καθημερινή» που απασχολεί 309 εργαζόμενους και η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που απασχολεί 5, η «Εφημερίδα των Συντακτών» που έχει 113 εργαζόμενους, και ο «Δρόμος της Αριστεράς» που απασχολεί μόνο έναν (1), το «Βήμα» και τα «Νέα» με συνολικά 416, και η «Εποχή» με 4, η «Ναυτεμπορική» με 116, και το «Μπαμ» με μόλις 3.

Ο σάλος, λοιπόν, μετά την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το «Μακελειό» έφερε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το “Μακελειό” προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση». Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. » Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)». Συμπλήρωσε επίσης: «Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν» ανακαλείται η απόφαση.

Διαβάστε εδω τη λίστα με τις εφημερίδας και τις επιχορηγήσεις