Έως τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στη χώρα μας, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφερόμενη στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις 25/11, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως η επιτροπή μελετά όλα τα δεδομένα και θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέχεια από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πρώτη παραλαβή του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά στη χώρα μας θα είναι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, το νωρίτερο, με την κυρία Θεοδωρίδου να διευκρινίζει ότι μέχρι τότε θα έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Το νέο στέλεχος Όμικρον κατατάχθηκε στα στελέχη ανησυχίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ακίδα-πρωτεινη.

Η αντίδραση για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία. Στην νέα συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις.

Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο είπε πως η περιορισμένη εμπειρία στη νότια Αφρική έδειξε ήπια νόσηση, ωστόσο οι ηλικίες ήταν νεαρές.

Το θέμα που απασχολεί είναι η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής και ο φόβος ότι πιθανό τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με μελέτη φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστική σημασία. Ο εμβολιασμός παρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητα λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Ο ΠΟΥ προτρέπει για επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την

Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός.

Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό αντισωμάτων εξουδετερικών, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανοσία

Μικρότερες ηλικίες

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα και θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας

Κλείνοντας, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει ότι χρειάζεται:

  • Εντατικοποίηση των εμβολιασμών
  • Τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς
  • Υπομονή και Ψυχραιμία
  • Ανάγκη της υποστήριξης της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν κάπου στον πλανήτη μας τα εμβόλια.