Νέες μειώσεις συντάξεων, φέρνει η εφαρμογή του νόμου για τις συντάξεις χηρείας που επηρεάζει άμεσα 5.500 συνταξιούχους που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις περικοπές και την ανοιχτή πόρτα για λάθη και άδικες περικοπές συντάξεων, όμως ρίχνει το βάρος στους συνταξιούχους για να αποδείξουν ότι δικαιούνται την σύνταξή τους.

Οι προβλέψεις του νόμου, θέλουν τους συνταξιούχους να βεβαιώνουν ότι παραμένουν δικαιούχοι προσκομίζοντας νέα δικαιολογητικά, όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, η βεβαιώσεις γίνονται πιο δύσκολη υπόθεση από ότι είχε προβλέψει ο νομοθέτης.

Ο ΕΦΚΑ, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για λάθη του συστήματος, που θα φέρουν την άδικη μείωση συντάξεων και ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έβγαλε σχετική ανακοίνωση.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφορικά με ερωτήματα που τίθενται σχετικά με μειώσεις συντάξεων χηρείας σε 5.500 συνταξιούχους, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, διευκρινίζει ότι οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας για τις παραπάνω περιπτώσεις υλοποιήθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.