Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου

Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει μια πτωτική πορεία, μια ύφεση που υπολογίζεται στο 5%

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός σταθεροποίησης δείχνει να ανακόπτεται.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Παρατηρείται μια μείωση της μέσης ηλικίας κρουσμάτων στα 39 έτη

Είναι εμφανές ότι η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων στον αριθμό που θα θέλαμε.

Σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω της εξέτασης του self test. Περισσότεροι από 19.000 έχουν διαγνωστεί με αυτή τη μέθοδο

Τα self test συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά κάτω του 4%

Σε Πτολεμαίδα, Ξάνθη, Κόρινθο, η θετικότητα είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου. Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί

Αρχίζει η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας. Ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται

20% μείωση στην Αττική

35% στη Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε. Η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη

Κάνω έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να πάνε να εμβολιαστούν.

Μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι νέοι θάνατοι

Μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει όλοι μας να έχουμε το νου μας. Απευθύνομαι κυρίως στους νέους.

Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας

Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να κάνουμε αυτή την κουβέντα

Μαγιορκίνης

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 40 – 44 ετών με όλα τα εμβόλια

Άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου, η πλατφόρμα των εμβολιασμών, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον Σκάι ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

Επίσης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 16 ετών από τον Ιούνιο διευκρινίζοντας ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως προσεχές διάστημα να έχουμε πετύχει μία ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη- η οποία στις αρχές Ιουνίου θα έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. – η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει προστατευτικά, τόσο όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας και του τουρισμού, όσο και αυτή των μεταλλάξεων οι οποίες μας εκπλήσσουν δυσάρεστα και με τις οποίες όπως όλα δείχνουν, δεν θα τελειώσουμε εύκολα.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση της Τετάρτης 19 Μαΐου, απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά, οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και συνεπείς και να σεβαστούν την αξία της δημόσιας υγείας και της ζωής. Τα εμβόλια δεν θα λείψουν από κανέναν, ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, σημείωσε με νόημα.