Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων λιανεμπορίου αλλά και των εκκλησιών εν όψει εορτών, τάχθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA το σήμερα πρωί.

Η κ. Παγώνει σημείωσε ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην υποχωρούν και τα κρούσματα κορονοϊού.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε ‘γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά’» τόνισε η κ. Παγώνη.

Όσον αφορά τις εκκλησίες η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς υποστήριξε ότι «αυτό που ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει και για τις εκκλησίες. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μια φορά Χριστούγεννα δεν πάει ο κόσμος στην εκκλησία. Δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες για τον κόσμο».

Όσον αφορά στις φετινές γιορτές αλλά και τo Πάσχα του 2021 η κ. Παγώνη ήταν κάθετη: «Όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα» δήλωσε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των κομμωτηρίων, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για ελεγχόμενους χώρους, αφού ο κόσμος προσέρχεται με ραντεβού και μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Η κ. Παγώνη υποστήριξε επίσης ότι είναι λογικό να μην πέφτουν ακόμα τα κρούσματα καθώς το ιιο φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό: « Όταν νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να διασωληνωθεί. Περιμέναμε να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα αλλά αυτό δεν έγινε. Η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα στο κόκκινο. Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να ξεκινούν εφημερία με ένα ή δύο κρεβάτια ΜΕΘ» ανέφερε.