Προκλητικός ήταν για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah, επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και τόνισε πως αυτό είναι το σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα!

«Η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Αυτό είναι παραβίαση… Λένε, ‘Ας μην το συζητάμε αυτό.’ Γιατί; Για να υπάρξει συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ. Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια η Ελλάδα βαρύνεται με σοβαρό κόστος. Ο λαός της γείτονος Ελλάδας υφίσταται το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας εξωφρενικής εξοπλιστικής προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ… ανησυχώντας για τα οικονομικά μας.

Και στη συνέχεια απέδειξε ότι θεωρεί τη χώρα μας ηλίθια (στην καλύτερη περίπτωση): «Μας ενδιαφέρει ο διάλογος με την Ελλάδα. Δεν έχουμε κακές προθέσεις. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε μια λογική προσέγγιση από λογικούς ανθρώπους. Τους λέμε να συναντηθούμε. Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ δεν στοχεύει κανέναν. Το εξηγήσαμε αυτό. Είπαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις γεωτρήσεις».

Επανάληψη του αφηγήματος των δύο κρατών είχε ο Ακάρ και για το Κυπριακό: «Η μόνη λύση είναι τα δύο κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη. Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα. Ό,τι και να λένε, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προστασία. Είμαστε πάντα με τους Κύπριους αδελφούς μας. Μην εκλαμβάνετε την επιθυμία μας για διάλογο ως αδυναμία και μην νομίζετε ότι είναι απειλή να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς σε θέση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».