Για «δύσκολη συζήτηση» έκανε λόγο η Ανγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, έγινε εφικτή η κατάληξη σε μια συμφωνία για μια προσέγγιση της στρατηγικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στάση Αθήνας και Λευκωσίας: «Ηταν μια μακρά και δύσκολη συζήτηση, διότι φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους ως κράτη μέλη μας. Αλλά είχαμε επίσης μια πολύ ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεών μας με την Τουρκία. Και έτσι θέλουμε τώρα να ζητήσουμε μια εποικοδομητική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες μείωσης των εντάσεων, όπως ήταν η τάση ενόψει ορισμένων δράσεων τις τελευταίες εβδομάδες».

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η σχέση Βρυξελλών-Αγκυρας είναι πολύπλοκη και τόνισε ότι η ΕΕ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, παρ’ όλες τις δυσκολίες. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί», σημείωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Για τις προσδοκίες της για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, η Άγνκελα Μέρκελ ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία – αφενός, τη συζήτηση διμερών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά αφετέρου και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, για παράδειγμα τη συνεργασία για τους πρόσφυγες ή τη συνεργασία σε μια τελωνειακή ένωση. Φυσικά θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία και θα καταγράψουμε τα αποτελέσματα το αργότερο στη σύνοδο του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου».